Sök ikon

Northvolt knäckte Vakanta – nu är de nära att säljas: “Mitt i budprocess”

Artikel bild
Från vänster: Johan Hanson, grundare Vakanta, och Peter Carlsson på Northvolt (Foto: TT)

Techbolaget Vakanta gick från nästan 10.000 procents tillväxt till konkurs på bara något år – till stor del på grund av krisande Northvolt.

Nu pågår intensiva förhandlingar om att sälja Vakanta. Tanken är att den nya ägaren ska ta över den 1 december.

“Förhoppningsvis stänger vi affären imorgon”, säger konkursförvaltaren Anders Aspegren.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Vakanta ligger bakom en plattform som sköter allt det administrativa mellan konsulter och deras kunder. Konsulten fyller i sina arbetade timmar i verktyget och tidrapporten godkänns av kundföretagen. Sedan kan Vakanta, om kunden vill, sköta fakturering och betalning.

Bolaget växte i våldsam takt mellan 2019 och 2022. Omsättningen ökade under den perioden med hela 9.500 procent.

Men tillväxten hade ett pris. Vakanta förmedlade bland annat uppdrag åt riskkapitalberoende bolag – en nisch där det som bekant kan svänga snabbt.

När den största kunden Northvolt hamnade i kris under sommaren 2024 hopade sig även problemen för Vakanta.

Konkursen ett faktum

Den 10 oktober tvingades Vakanta i konkurs

Nu, ungefär en månad senare, berättar konkursförvaltaren Anders Aspegren mer om vad som egentligen hände.

Vakanta hade innan konkursen en lösning som gjorde det möjligt för konsulterna att få betalt inom 48 timmar istället för efter 30 dagar, genom ett avtal med SEB Factoring.

“Där har Vakanta tagit en risk. Om konsulten redan har fått betalt, men till exempel Northvolt inte betalar, så landar ju skulden på Vakanta. Och det var precis vad som hände”, berättar Anders Aspegren. 

Vakanta tog även risker vad gäller utländsk moms, där Vakanta var tvunget att betala in moms – men utan att samtidigt kunna använda momsen på den utländska konsultens faktura att kvitta med.

I början på hösten började medieuppgifter sippra ut om att Northvolt hade allvarliga betalningsproblem.

“Då blev det katastrof, eftersom konsulterna på Northvolt förstås valde att få betalt direkt. Någon vecka innan konkursen i Vakanta stoppade man factoring-lösningen mot just Northvolt. men då var det för sent. De konsulter som hann få betalt innan dess var jätteglada förstås, men Vakanta tog en onödig och alldeles för stor risk där”, säger konkursförvaltaren.

Anders Aspegren säger att Northvolt sedan dess trots allt har varit ganska bra på att betala sina konsulter. Den senaste månaden har ungefär 20–30 miljoner kronor strömmat från batteribolaget genom Vakantas konkursbo till Northvolts konsulter.

“Men nu senaste veckan har vi börjat märka att Northvolt släpar med betalningarna igen”, säger han.

Tjänar pengar

Vakanta har under konkursen hållit igång verksamheten. Bolaget har, enligt Anders Aspegren, en bra lönsamhet i grunden.

“Det är ett fantastiskt system. Vi har, utöver Northvolt, flera andra stora kunder och de är i princip desperata eftersom de verkligen inte vill behöva sköta allt det här själva. Så kunderna är väldigt angelägna om att Vakanta ska finnas kvar”.

Hur går det med försäljningen av konkursboets tillgångar?
“Vi är mitt i en budprocess. Förhoppningsvis stänger vi affären imorgon. Sedan är tanken att köparna ska ta över från 1 december. Intresset är jättestort”

Vilken typ av intressenter handlar det om?
“Det är sådana som har liknande verksamhet, eller vill ha sådan verksamhet”.

Läs mer