Sök ikon

Bomben i Haypps rapport – kaos i USA

Artikel bild
Gavin O'Dowd, vd på Haypp. Foto: Press/TT

Snusbolaget Haypp presenterade kvartalssiffror på torsdagsmorgonen. 

Men det var något helt annat som dominerade i rapporten.

Aktien faller tvåsiffrigt på torsdagen.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

“Starkt affärsmomentum med regulatoriska utmaningar” lyder rubriken på e-handlaren Haypps rapport för de nio första månaderna av 2024. Den första delen syftar på att tillväxten var fortsatt mycket stark, 25 procent, i det tredje kvartalet. Samtidigt steg rörelseresultatet kraftigt. 

Det andra sidan av myntet, det där med utmaningarna, är en omskrivning för att bolaget har stött på stora, mycket stora, problem i USA. 

Det handlar för det första om att myndigheter i San Francisco har lämnat in en stämningsansökan mot bland andra Haypps dotterbolag i USA. Stämningen avser bolagets försäljning av smaksatta produkter. Ärendet är “pågående”, skriver Haypp. 

“Haypp har utvärderat sin potentiella exponering och bokfört rimliga legala reserver som bedöms täcka koncernens juridiska kostnader och tillhörande ansvar”, skriver Haypp som reserverat totalt nästan 11 miljoner kronor i kvartalet för denna legala tvist. 

Nya regler i just Kalifornien leder till andra konsekvenser. 

“De nyligen föreslagna restriktionerna i Kalifornien som utökar delstatens smakförbud till att omfatta även onlineförsäljning, blev en katalysator för Haypp Group att tillfälligt pausa sin verksamhet i Kalifornien tills de regulatoriska förutsättningarna klargörs”, skriver bolaget. 

Men det stannar inte där. 

“Eftersom Kalifornien utgör en stor del av tobaksförsäljningen, avslutar koncernen också tobaksförsäljningen nationellt tidigare än planerat”, skriver Haypp. 

Försäljningen i Kalifornien i kombination med tobaksprodukter i hela USA stod för cirka 15 procent av den sammantagna amerikanska volymen i det tredje kvartalet. 

Haypp har så vitt Breakit vet inte meddelat aktiemarknaden om stämningen i USA och de efterföljande konsekvenserna tidigare. Samtidigt har man i amerikansk media kunnat läsa om stämningen, till exempel här. Noterbart är att Haypps aktie har fallit kraftigt på Stockholmsbörsen sedan i början av september, från nivåer kring 110 kronor till omkring 75 kronor. 

Parallellt har Haypp även stött på problem på den svenska marknaden, något som är vida känt. I Sverige fattade Stockholms stads tillståndsutskott beslutet att återkalla Haypps tobakslicens. Dessa “regulatoriska utmaningar” startade också i början av september. Bolaget kommer att fortsätta med sin försäljning av tobak under överklagandet och den väntas 1 till 2 år. 

Men det stannar inte där heller. 

För i rapporten skriver Haypp att bolaget “från den senare delen” av det tredje kvartalet “haft svårigheter” med att få leveranser av det marknadsledande varumärket, det vill säga av Zyn (som utvecklades av Swedish Match och som blivit en osannolik framgångssaga föräljningsmässig i USA).

“Om detta fortsätter förväntar sig koncernen att endast sälja obetydliga mängder av varumärket under Q4. Under Q3 utgjorde varumärket cirka 35 % av volymen i USA, exklusive Kalifornien”, skriver Haypp i rapporten. 

Bolaget framhåller att försäljningen av andra varumärken inom nikotinpåsar ökar kraftigt. 

Bolaget meddelar även att det utvärderar sina mål på medel- och lång sikt och kommer att uppdatera om detta under våren 2025.

Haypps amerikanska verksamhet sorteras in under det bolaget kallar “growth-segmentet”. Där ingår även bolagets verksamhet i Storbritannien och på de tyskspråkiga marknaderna i Europa. Det stod för totalt 29 procent av bolagets omsättning under det tredje kvartalet. 

Noterbart är att en av Haypps storägare, Madhat, har kraftigt minskat sitt innehav sedan i slutet av sommaren och då gått från 6,4 procent av aktierna i bolaget till 2,2 procent i slutet av oktober, enligt ägardatatjänsten Holdings. Bara under oktober sålde Madhat, som själv driver ett antal e-handlare inom snus och nikotinpåsar, aktier i Haypp för cirka 40 miljoner. 

Haypps rörelseresultat steg till 12,4 miljoner kronor under kvartalet, upp från 7,7 miljoner kronor motsvarande period i fjol. 

När Stockholmsbörsen öppnade på torsdagen hade marknaden svårt att bestämma sig om den skulle fokusera på de starka kvartalssiffrorna eller problemen i USA. Kursen hoppade mellan plus och minus under relativt intensiv handel. Efter cirka 15 minuter stod aktien i 74,80 kronor, en nedgång med drygt 1 procent. 

Under eftermiddagen var det säljarna som satte mest avtryck. Kring klockan 13.30 hade aktien fallit med 11 procent. 

Läs mer