Videoprofilen Axel Palm rasar mot Youtube-nätverk i öppet brev

United ScreensSplayTV4

Axel Palm, youtuber och grundare av Paradime. Foto: Claudio Bresciani/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Mannen bakom Youtube-kanalen Oklart riktar stenhård kritik mot annonsnätverken.

I ett öppet brev på bloggplattformen Medium går Axel Palm till attack mot de svenska så kallade influencer-nätverken, som hjälper bland annat Youtube-profiler med att sälja annonser.

“De flesta jag känner gillar inte att skapa bråk. Att röra om i grytan. Inte jag heller. Men nu har det kommit till en punkt då jag inte längre kan vara tyst”, skriver han.

Axel Palm har idag drygt 30.000 prenumeranter på sin Youtube-kanal, Oklart. I det öppna brevet nämner han inga nätverk vid namn.

Han har själv tidigare varit ansluten till Vigor Sörmans Splay, som är ett av Sveriges största nätverk för youtubers.

Ska man tro Axel Palm har inte alla youtubers möjligheten att ta sig ur sina kontrakt. I det öppna brevet anklagar han nätverken för att låsa in youtubers med kontrakt som förnyas automatiskt.

“Ungdomar utan kunskap om juridik som har fullt upp med att bli starstruck över nätverkens största namn skriver på vilka villkor som helst för att bli förknippade med sina idoler. De möts av goodiebags, löften och en fritidsgårdskultur där managers agerar storasyskon snarare än just managers”, skriver han i det öppna brevet.

Breakit söker Vigor Sörman, vd på Splay, för en kommentar. Han har dock hittills inte återkommit.

Konkurrenten United Screens vd Malte Andreasson säger att han inte känner sig träffad av kritiken.

“Den typen av kontrakt (med långa bindningstider) är väldigt vanliga i USA men det är inget vi använder på United Screens”, säger Malte Andreasson.

“Har man ett avtal med en amerikansk aktör kan det vara så att avtalstiden löper i två år. Vill man avsluta samarbetet måste man komma ihåg att säga upp avtalet när det går ut annars går man på två nya år med samma avtal”, säger han.

Kommer ni att vidta några åtgärder efter kritiken som har kommit?
“Nej, den här diskussionen handlar som sagt inte om oss och våra avtal. Det skulle vara om någon av de som har avtal med oss kommer och berättar att det är något de inte gillade”, säger han.

I en tidigare version av artikeln skrev vi att Axel Palm startar ett eget Youtube-nätverk som blir en konkurrent till United Screens och Splay. Axel Palm menar dock att det blir en felaktig beskrivning.

"Paradime (bolagets namn) är inget Youtube-nätverk som knyter till sig innehållsskapare. Vi är ett konsultbolag som hjälper företag med att skapa rörlig bild för nätet", säger han till Breakit.

Läs mer