Jakob Tolleryd lämnar Compricer – mångmiljonregn från Schibsted

Compricer
Jakob Tolleryd lämnar Compricer – mångmiljonregn från Schibsted

Jakob Tolleryd är vd och grundare av Compricer. Foto: Pressbild/Riksbanken.

Erik Wisterberg

Reporter

Han har drivit upp Compricer från noll till 128 miljoner kronor i omsättning. När Schibsted slutför köpet av bolaget väljer Jakob Tolleryd att sluta som vd. Prislappen: Över en kvarts miljard enligt uppgift till Breakit.

I mitten av 2000-talet betraktade internetentreprenören Jakob Tolleryd fascinerat den då ganska nya tjänsten Pricerunner. Där kunde den shoppingsugne leta igenom internet på jakt efter det allra bästa priset.

Det var en gamechanger för e-handeln.

”Det var ju bra att man kunde spara ett par hundralappar när man skulle köpa en kamera. Men samtidigt fanns det ingen tjänst för att jämföra lån, försäkringar och el, där man verkligen kan spara mycket pengar”, säger Jakob Tolleryd. 

Tillsammans med Marc Lickfett drog han 2005 igång Compricer. Målet var att fylla den luckan – och ta rejält betalt från banker, försäkringsbolag och elbolag för att slunga kunder åt deras håll.

Elva år senare står det klart att planen har lyckats. 

Compricer omsatte över 128 miljoner kronor i fjol med en vinstmarginal på 22 procent. 

Med det resultatet i bagaget väljer Jakob Tolleryd nu att sluta på Compricer. Det sker i samband med att Schibsted slutför köpet av jämförelsesajten, en affär som skett i tre steg med start hösten 2013.

”Att sälja och lämna ett bolag som man själv har grundat är väldigt känslomässigt. Det känns på ett sätt vemodigt, men det är rätt tillfälle nu när affären med Schibsted är avslutad och när vi gör ett fantastiskt bra resultat”, säger Jakob Tolleryd. 

Jakten på hans efterträdare är ännu inte slutförd.

Resultatet innebär också ett mångmiljonregn över Compricers tidigare ägare. Förutom grundarna har riskkapitalbolaget Verdane, finansmannen Robert Ahldin, privatinvesteraren Carl Palmstierna och ett antal nyckelpersoner haft aktier i Compricer.

Schibsted betalade enligt uppgift 135 miljoner kronor när uppköpet av Compricer inleddes 2013. Hur mycket den slutgiltiga köpeskillingen skulle bli var avhängigt resultatet under de kommande åren. 

2014 fyrfaldigades resultatet, och landade på 20 miljoner kronor. 2015 innebar ännu ett lyft då Compricers resultat skrevs till 28,4 miljoner kronor. 

Enligt Breakits källor innebär det att den totala prislappen för Compricer landar på 275-300 miljoner kronor när Schibsted nu slutför förvärvet. Det är en uppgift som varken Schibsted eller Compricers avgående vd vill bekräfta.

”Det kan jag inte kommentera. Men jag har jobbat väldigt hårt för att resultatet ska bli så högt som möjligt under de här åren”, säger Jakob Tolleryd. 

Vägen till den position som Compricer har i dag har dock varit långt ifrån spikrak. Affärsidén såg till en början ut att fallera på en mycket central punkt: De flesta besökarna lämnade sajten utan att generera några affärer. Konverteringen uteblev i den skala som krävdes. 

Lösningen blev väldigt traditionell, men effektiv: Compricer fick börja lyfta lur. 

Att inrätta en personalintensiv kundtjänst via telefon är långt från ett drömscenario för ett internetbolag. Men det var vad som krävdes för att få snurr på Compricers affärer. 

”Det visade sig att det var ett par frågor som folk ville ställa och ha svar på innan de gjorde en affär. Man ska inte underskatta värdet av personlig kontakt. Folk vill ha en dialog för att känna trygghet”, säger Jakob Tolleryd. 

Idag är telefonrådgivningen en central del av Compricers verksamhet, som sysselsätter närmare 140 peroner. 

Tidigare har Jakob Tolleryd varit med och skapat bolag som nätmarknadsföringsbolaget Klikki och en näthandel för konst.

Den gemensamma nämnaren har alltid varit internet. Vid sidan av vd-jobbet på Compricer har Jakob Tolleryd även varit verksam som investerare. Bland annat gick han redan för sju år sedan in i Mathem, där han sitter i styrelsen. 

Planen är inte att starta och driva upp något nytt bolag från grunden. Istället tänker Jakob Tolleryd investera i andras bolag.

”Min tanke är att utöka arbetet med egna investeringar, både i startups och i tillväxtbolag som är i en lite senare fas”, säger han. 

Men först väntar en sommar, med lite välförtjänt ledighet med familjen. Nu finns möjligheten att ta igen en del sådan efter nära elva års slit med Compricer.

Jakob Tolleryd är också en man som enligt egen uppgift är lika besatt av grillning som ”Fredde” i tv-serien ”Solsidan”.

För Breakits läsare ger han här sitt bästa grilltips nu när juli står inför dörren.

”Det är nog att köpa stora köttbitar på ben, som entrecote eller t-ben-stek. Det blir ofta bättre när man har benet kvar, dessutom ser det maffigt ut”, säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER