Efter Brexit: När Europa rämnar måste startups våga vara politiska

Breakit - Efter Brexit: När Europa rämnar måste startups våga vara politiska

Mathias Eriksson

Krönikör

Socialkonservativa värderingar måste stoppas om vi vill ha en startupscen kvar, skriver Breakits krönikör Mathias Eriksson.

För sex månader sedan skrev jag här på Breakit om hur nya lagar i USA skulle göra det svårare för svenskar med dubbla medborgarskap att besöka landet. Och om de svenska ID-kontrollerna över Öresund.

Nu kan vi lägga till en klubbad flyktingpaus som hindrar familjer att återförenas och sedan i fredags – Brexit. 

Hur påverkas vi då av Brexit? I förstaläget blir det svårare att samarbeta med Storbritannien även om vi nog kommer märka ganska lite inledningsvis. Det kommer att bli en aning mer byråkratiskt krångligt att flytta till London och jobba där som svensk, investerare i London kommer kanske vara en aning mindre benägna att investera i Sverige.

Allt det där kommer vi att klara av. Klickjagande skribenter kommer att peka på chanserna för Stockholm att bli nytt center för fintech och hitta andra kortsiktiga kiss-i-byxan-anledningar att “glädjas” över Brexit.

Men djävulen bor i detaljerna. Varje liten byråkratisk reglering som gör det lite besvärligare att resa och samarbeta över gränserna styr oss åt fel håll. En liten justering av kursen på Titanic märks mycket lite precis när giren gjorts. Men slutdestinationen blir en helt annan.

Vi har brist på bra ord för att beskriva globalt samarbete och vad det ger och katastrofen har inte skett, än. Men jag har sagt det förut: Det här är ytterligare ett steg till på en riktigt farlig resa och snart är det bara du och jag som kan göra något åt saken.

Faktum är att det snart inte finns mycket kvar att hoppas på, förutom de av oss som har hjärnor att tänka kritiskt med och händer som bygger företag, produkter och organisationer över landgränser. Mest hopp måste vi sätta till dem som flytande skriver kod. 

Den digitala ekonomin, med internet som grundläggande infrastruktur, är i sitt innersta gränslös och global.

Hur många svenska startups har inte haft skalbarheten i en global marknad som en bärande del i sina pitchdecks så att investerare ska förstå att de investerar i en teknologi byggd för att skala? Hur många av oss räknar med att kunna ta del av en större potentiell arbetsmarknad eller, som entreprenör, att kunna anställa talang från fler länder än Sverige? 

Jag valde för omkring tio år sedan att inte primärt engagera mig politiskt utan istället fokusera på att driva bolag som kunde göra någon slags skillnad. Det byggde på att politikerna skötte sitt jobb - vilket de nu inte gjort. 

Om jag vill fortsätta att driva bolag och agera i en global värld så måste jag bli politisk. Det är upp till oss nu.

För, de som röstade för Brexit i torsdags har ett gäng ganska kassa värderingar gemensamt. En stor majoritet av de euroskeptiska i Storbritannien ser feminism, globalisering, hbtq-rättigheter, miljörörelsen, invandring, multikultur och internet som onda krafter i samhället. Vi är inte på något sätt befriade från dessa värderingar i Sverige.

Vill du skydda startupklimatet i Sverige? Vill du ha en friare och inkluderande värld? Vill du minska risken för krig i Europa? Då tycker jag att du ska göra som jag tänker göra från och med nu, säga ifrån varenda gång någon uttrycker rasism, kvinnohat eller inte fattar klimatfrågans allvar. De här frågorna hänger ihop. Och lyxen att inte kunna vara politisk är för länge sedan borta. Slåss inte du och jag för våra friheter nu så kommer vi inte ha varken en startupscen eller en demokrati  kvar att bevara. 

Hur illa kan det gå? Ja, spolar vi fram bandet till hösten så kan den fria anglosaxiska världen styras av Boris Johnson och Donald Trump. Spola fram tiden ytterligare sex månader och Frankrikes president kan heta Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten. 

Idag är det måndag och den svenska börsen tar ett klivet nedåt. Men den hämtar sig kanske redan i eftermiddag och solen går upp igen imorgon. På Titanic har vi styrt ytterligare några grader mot riktningen av undergången och solen lyser på akterdäck. Men låt dig inte luras.

Så länge som vi girar mer mot slutdestination isberg så kommer jag inte att vara tyst. Det går att styra om, men då är det upp till dig och mig att göra något nu.

Säg ifrån, visa våra politiker att vi ser feminism, antirasism, globalisering och internet som goda krafter. Bygg produkter över gränser. Skaffa arbetskamrater i hela världen. Bli vän med personer du inte är överens med. Gift dig med någon av annan religiös bakgrund. Acceptera ingen homofobi. Kanske kan det rädda oss från isberget och på köpet säkra en dynamisk startupscen i Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER