Sök

Schibsted-avhoppare bygger appen Pensionera - ska göra pensioner kul

SchibstedPensioneraPensioner

På bilden: Kristian Jacobsson.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Har du ångest över vad du kommer att få i pension? Ett gäng privatekonomi-experter med bakgrund på mediekoncernen Schibsted vill ge dig sinnesfrid.

Billån, bolån, mobilabonnemang och hemförsäkringar har redan blivit billigare i Sverige tack vare den drös av jämförelsetjänster som Schibsted har pumpat ur sig, vanligtvis tillsammans med en entreprenör som delat ägandet med mediejätten.

En bastion som återstår att inta är pensioner. Den har ett gäng med Schibsted-bakgrund bestämt sig för att ta sig an - dock inte inom mediekoncernen utan i egen låda.

Det handlar om Henrik Sigland, Helge Söderström och Kristian Jacobsson - alla med ledande positioner inom Schibsteds privatekonomi-bolag i ryggsäcken.

Deras nya bolag heter Pensionera. Grundarna har byggt en mobilapp som ska göra det enklare att hålla koll på sin pension och göra ändringar i sparandet.

“Det här är den sista riktigt tunga pjäsen inom privatekonomi som ingen har lyckats flytta på”, säger Kristian Jacobsson, medgrundare på Pensionera.

Han har tidigare varit vd på Schibstedbolagen Kundkraft och Suredo och är numera, utöver arbetet med Pensionera, en av de investeringsansvariga på riskkapitalbolaget Springfield.

“Många vill bry sig mer om pensionen men de tycker att det är tråkigt och jobbigt. Vi ska bland annat jobba med gamification (spelliknande element) för att göra det roligare. Du ska få en känsla av belöning när du har ändrat något i sparandet. Det ska synas att det ger dig högre pension i framtiden”, säger Kristian Jacobsson.

Att flytta sina pensionspengar snabbt via mobilen har tidigare inte varit möjligt eftersom företagen har behövt skicka hem papper för påskrift.

I och med att mobilt bank-id har blivit allt mer etablerat, samtidigt som e-signeringstjänster som Egree och Scrive har vunnit mark, har dock pensionsbranschen och myndigheterna öppnat för att hela processen ska kunna hanteras digitalt.

Pensionera finns lanserad i en betaversion som testas av runt 1000 personer. En större lansering ska genomföras senare i år och bolaget sonderar också marknaden efter riskkapital.

Läs mer