Sök

Så räddade Swish och Bank-id Sveriges fintechappar från Apple

SwishAppleBank-id

Swish och Bank-id räddade sitt eget och fintechsverieges skinn. Foto: Jessica Gow/TT och Pressbild/Bank-ID

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Bank-id tillsammans med Swish testade sina muskler mot den amerikanska techjätten - och vann.

Tidigare i veckan avslöjade Breakit att Apples villkor sätter stopp för en rad svenska appar. Villkoren förbjuder appar som är beroende av andra appar i Appstore.

Det innebar att alla appar som använder Mobilt bank-id som inloggningsfunktion blir avstängda från hela Iphone-marknaden. Det kom som ett hårt slag mot framförallt fintechbolag men även svenska medtechföretag.

Efter Breakits granskning har dock Apple ändrat sig. I vad som framstår som ett världsunikt fall har techjätten backat från sina egna villkor och gjort ett undantag för just Mobilt bank-id.

Nu avslöjar Per Ekwall det hemliga spelet bakom kulisserna tillsammans med Bank-id, mot den amerikanska techjätten. 

“Både vi och Finansiella id-tjänster (bolaget bakom Bank-id) har haft möten med Apple på deras kontor i USA i flera veckor och jobbat tillsammans med dem för att lösa det här”, säger Per Ekwall, presskontakt på Swish.

Både Swish och Bank-id ägs av olika konstellationer av Sveriges storbanker. Per Ekwall tror att bolagen bär en annan tyngd i diskussionerna med Apple än mindre bolag.

“Vi är jätteglada att vi har fått till det här undantaget. Undantaget gäller för alla appar på den svenska marknaden men vi har haft en fördel av att ha musklerna som krävs för att ta diskussionen med Apple”, säger han.

Varför ville ni ha ett undantag för alla appar att använda Bank-id och inte bara Swish?

“Vi ser det som en viktig del av infrastrukturen i Sverige och att det är viktigt för att fortsätta röra sig snabbt framåt i den tekniska utvecklingen. För Apple i USA var det en ögonöppnare att se hur det svenska systemet fungerar. De var fascinerade av hur långt vi har kommit här”, säger Per Ekwall.

Hur många användare hade ni blivit av med om ni inte fick igenom undantaget?

“Hade vi inte fått undantaget hade vi helt enkelt fått förhålla oss till användarvillkoren och hitta andra verifieringslösningar".

Läs mer