Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skrällen: Ljudboksföretaget Storytel köper anrika Norstedts

Artikel bild
Jonas Tellander, vd för Storytel. Foto: Johanna Ekström.

Uppstickaren Storytel köper ett av Sveriges mest anrika bokförlag.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Att det anrika förlaget Norstedts varit till salu i många år är välkänt. Nu står det klart att det det svenska ljudboksföretaget Storytel slår till och köper Norstedts. 

Prislappen landar på 152 miljoner kronor, vilket Di Digital var först att berätta om.

Därmed slukar Storytel, grundat 2005, Sveriges äldsta bokförlag.

”Det känns otroligt roligt. Böcker och berättelser är det som gör att folk kommer till Storytel, teknikplattformen är en möjliggörare”, säger Jonas Tellander, vd för Storytel till Breakit.

I rättighetsportföljen finns bland annat den populära Millenium-serien. En femte bok, som skrivs av David Lagercrantz, är planerad att släppas nästa år. 

Rättigheterna är sannolikt en central del i affären. 

”Vi ser en möjlighet att göra mycket mer ljudböcker, både av den existerande katalogen och av nya böcker. Vi kan göra utbudet bättre på Storytel”, säger Jonas Tellander. 

Han uppger att flera aktörer har varit med och budat på Norstedts, vars ägare KF länge velat göra sig av med förlaget. Förutom rättigheterna pekar Jonas Tellander även på att Norstedts kompetens kommer att stärka Storytel. 

"Förra året köpte vi upp förlaget Massolit, där vi fick in väldigt mycket bra kompetens. Vi behöver bra bokfolk som kan hitta berättelser som funkar bra på Storytel". 

Efter att tungt förlustår 2014 vände Norstedts till vinst under 2015. Omsättningen landade på 435 (395) miljoner kronor. Resultatet skrevs till 37 (-32) miljoner kronor.

Bakom den fina siffran finns dels tuffa nedskärningar, dels försäljningsframgånen med David Lagercrantz Millenniumbok.

Norstedts grundades 1823 och är enligt egen uppgift Sveriges äldsta förlag. Storytel erbjuder en Spotifyliknande streamingtjänst, där användaren i sin mobil kan lyssna ljudböcker.  

Storytel finaniserar köpet med banklån.

HÄR kan du läsa om Jonas Tellanders resa med Storytel.

Läs mer