Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bekräftat: Mobilt bank-id undantas från Apples regler

Artikel bild
NK-ID ANVÄNDS AV EXEMPELVIS SWISH. FOTO: AP PHOTO/TONY AVELAR SAMT JESSICA GOW/TT.

Glada nyheter för Sveriges fintech-bolag. Efter mediestormen kring Swish – nu inför Apple ett undantag för bank-id.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I två dagar har Breakit sökt Johan Eriksson, vd:n för Finansiell ID-Teknik. Det är bolaget som står bakom bank-id – och en högst central spelare i det problematiska läge för svenska appar som Apples regler lett till under de senaste veckorna. 

I måndags kunde Breakit avslöja att Apple förbjöd svenska appar som är helt beroende av en annan app för att fungera. Det innebar att appar som använder bank-id som enda inloggningsmöjlighet, exempelvis Swish, stred mot Apples regler.

Det stora uppmärksamheten kring frågan i Sverige fick under tisdagen Apples ledning att dra öronen åt sig. App-ägare fick beskedet att deras nya versioner kommer att släppas igenom – trots reglerna. 

Krys teknikchef och medgrundare Joachim Hedenius tolkade det som att Apple infört ett generellt undantag för bank-id i Sverige

Bank-id bekräftar nu den bilden.

"Mobilt bank-id är från och med idag och framöver undantaget från den regel som gjort att appar blivit avvisade i Apple app review för App Store på grund av beroende till annan app”, uppger Johan Eriksson, vd för Finansiell ID-Teknik i ett skriftlig uttalande till Breakit sent i natt.

Därmed ges grönt ljus för appar som Swish, storbankernas tjänst med 4,5 miljoner användare. 

”Det innebär att företag vars appar blivit avvisade med hänvisning till ovan nämnda regel för beroende till mobilt bank-id får sina appar godkända”, uppger Johan Eriksson.

Apples huvudregel, att ingen app får vara beroende av en annan app, ligger av allt att döma fast. Undantaget för bank-id motiveras av Philip Schiller, toppchef på Apple med det yttersta ansvaret för App store. 

Han skriver i ett mejl till personal på Kry att regeln "alltid har funnits", utan att ge någon förklaring till varför det är först nu som den ställt till med problem för appar som är beroende av mobilt bank-id. 

 Skärmdump av mejlet från Philip Schiller.

Läs mer