Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu backar Apple - jätten gör undantag för svenska appar

Artikel bild
Philip Schiller, Apple.

Det amerikanska techbolaget kryper till korset efter kritik.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Breakit kunde på måndagen avslöja att Apple förändrat sina regler för vilka appar som släpptes in på App store. Förändringen var ett potentiellt dråpslag mot svenska appar som använder bank-id som enda inloggningsmetod. Nya versioner av sådana appar ansågs strida mot Apples riktlinjer för App store – och riskerade därmed att stoppas.

Orsaken? Apple menar att ingen app ska vara beroende av att användaren installerar ytterligare en app. Precis så funkar Swish, som 4,5 miljoner svenskar använder för att skicka pengar till varandra.

En rad svenska app-utvecklare som Breakit var i kontakt med bekräftade Apples inställning och uppgifterna vållade stor uppståndelse i svenska medier.

Men nu tycks det amerikanska techbolaget ha ändrat sig. Redan igår kväll fick spar-appen Dreams besked från sin Apple-representant att deras uppdaterade app godkänts - trots att de inte gjort några korrigeringar. 

”Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom”, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams

Och på tisdagskvällen bekräftades Apples kursändring från högsta ort. Det är bolaget vice vd och medlem av Apples koncernledning, Philip Schiller, som i ett meddelande till en annan svensk app-utvecklare, vårdappen Kry, meddelar:

”After reviewing your app and the unique situation in Sweden the team has already considered granting your app an exception to the rule, just for use in Sweden”.

Apple gör alltså ett undantag enbart för den svenska marknaden. Krys teknikchef och medgrundare Joachim Hedenius fick också bekräftat att undantaget gäller för alla svenska app-utvecklare:

”Jag frågade om detta var ett generellt undantag för BANKID-appen och de sa ja”, skriver Joachim Hedenius i en kommentar till Breakit.

UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats bekräftade bolaget bakom bank-id att undantaget gäller för alla svenska appar som använder bank-id som inloggningsmetod.

LÄS BREAKITS TIDIGARE ARTIKLAR OM APPLES APP-KAOS: 

Dråpslaget: Apples regler hotar alla svenska appar med bank-id

Swish kan inte uppdatera appen - stoppas av Apples regler

Försäkringskassan: ”Hoppas att bank-id och Apple löser detta”

Läs mer