Från Draknästet till entreprenör - nu ska Ebba Blitz testa vingarna

Alertsec
Från Draknästet till entreprenör - nu ska Ebba Blitz testa vingarna

Ebba Blitz. Foto: Jon Mauno Pettersson.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

För många tv-tittare är Ebba Blitz ett väldigt välbekant ansikte. Men som entreprenör är det inte lika många som känner henne. Det ska det bli ändring på nu.

En del av er som läser den här texten minns säkert tv-programmet Draknästet som om det vore igår. 

Programmet där entreprenörer med både galna och smarta idéer fick möjlighet att pitcha inför finansprofiler som Klarna-investeraren Sven Hagströmer och Nyheter24-grundaren Douglas Roos, i hopp om att ”drakarna” skulle nappa på just deras smarta pryl eller tjänst. 

Bra idéer belönades med finansiering i utbyte mot ägarandelar. Dåliga idéer sågades vid fotknölarna likt en kass Idol-audition.

”Det var ett riktigt bra program! En himla kul produktion.”

Ebba Blitz, som på den tiden var programledare på den svenska versionen, spänner blicken i mig.

”Du är väl inte för ung för att komma ihåg det?”

Jag försäkrar henne om att jag minns programmet.

Hon tar en klunk ur sin kaffekopp.

”För mig var det väldigt omvälvande och mycket större än man kan tro. Där stod jag och presenterade en massa fantastiska entreprenörer som var både modiga och riskvilliga. Det var väldigt inspirerande.”

”På den tiden arbetade jag ju som journalist och moderator och kunde verkligen känna: När utmanade jag mig själv senast?”

Den frågan behöver hon knappast ställa sig själv idag.

Från Palo Alto utanför San Francisco driver Ebba Blitz idag säkerhetsstartupen Alertsec tillsammans med sin man Fredrik Lövstedt. Bolaget har utvecklat en teknik för kryptering av hårddiskar, vilket i praktiken fungerar som så att bolaget kan låsa och låsa upp datorer som hamnar på villovägar.

”Om du exempelvis driver en hälsoklinik, vilket det finns tusentals av här borta, så är du skadeståndsskyldig för varenda patientjournal som hamnar på vift. All data som du har med dig från kontoret är du ansvarig för. För att inte tala om alla kunder du kommer att förlora om deras hälsojournaler sprids”, förklarar hon.

Hon exemplifierar med en dator innehållandes 10.000 patientjournaler.

”Tänk om du tvingas betala 355 dollar för varje journal. Det är ett jätteproblem.”

Alertsec grundades 2007 av Ebba Blitzs man Fredrik Blitz Lövstedt. Efter att tidigare ha varit med och grundat it-säkerhetsbolaget Pointsec, som sedermera köptes upp av Check Point Technologies för 4,2 miljarder kronor, bestämde han sig för att dra igång ett nytt bolag.

Ebba Blitz hoppade därefter på bolaget rent operativt för ett par år sedan.

”Vi åkte iväg på en meditationsresa till Bali där man inte får prata alls under en hel vecka. Bara tänka. Efter det kände jag starkt att jag ville stänga det gamla kapitlet i mitt liv och ta nästa kliv. Det fanns en kittlande känsla efter att ha jobbat med Draknästet.”

”Sedan har jag alltid varit intresserad av den här typen av frågor. Min pappa startade och drev själv it-bolag i USA, så jag är uppvuxen med bits och bytes till frukost.”

Exakt hur det går för bolaget vill Ebba Blitz inte avslöja. Hon förklarar att drygt hundra amerikanska småbanker i dagsläget använder sig av deras tjänster, men vill inte gå in på några omsättningssiffror.

”Alla Fortunge 500-bolagen har sedan tidigare redan krypterade datorer och väldigt stark infrastruktur. Men hela småbolagsmarknaden, det är den som är intressant för oss.” 

I dagsläget är bolaget finansierat av pengar som Fredrik Blitz Lövstedt tjänade i samband med försäljningen av Pointsec.

”Vi är fortfarande en startup och vi växer stadigt. Men enligt mig går det lite för långsamt.”

Ni har inga planer på att accelerera med externt kapital?

”Det finns fördelar med att vara självfinansierade. Man har ingen riskkapitalist att svara för. Men samtidigt tror jag att egna pengar gör att man blir mycket mer försiktig än med riskkapital. Så vi är inte främmande för att ta in kapital i framtiden”.

Hon funderar.

”Men jag kan verkligen uppskatta friheten med att vara självfinansierade”, säger hon, utan att se helt övertygad ut.

Har du och din man olika syn på den här frågan?

”Nej, jag tror inte det. Det handlar nog mer om vilken fas man är i. Hur mycket vill man vara styrd av någon annans agenda? Jag tror vi har mer frihet nu än om vi skulle ta in externt kapital.”

Idag är Ebba Blitz vd för bolaget, som förutom Palo Alto även har kontor i London och Stockholm. En roll som skiljer sig kraftigt från hennes tidigare karriär som programledare och moderator.

”Men som journalist lärde jag mig väldigt mycket om techindustrin. Det vet du säkert själv. Man åker runt, träffar människor och blir kunnig inom nishchade områden. Jag minns när jag besökte Silicon Valley för hundra år sedan med SVT och gjorde massa intervjuer. Jag blev helt fascinerad av den här platsen.”

Paret har sedan flytten till Palo Alto förra året nu stadgat sig i området på riktigt. Barnen har börjat i skola, de har köpt hus och umgås flitigt med grannarna i området. Villa, vovve, Volvo, fast i en amerikansk tappning.

”Silicon Valley är lite av en bubbla som skiljer sig från många andra platser. Men så som jag ser det är det här en utopi. Samhället är otroligt välfungerande, alla hjälper varandra och håller ihop. Det finns en kultur här som bygger på att man hjälper varandra utan att kräva någonting i utbyte.”

Men även om hon till synes har hittat hem var beslutet att flytta till Palo Alto inte helt ångestfritt. 

”Mina föräldrar hade precis bestämt sig för att flytta hem till Sverige från USA för att vara närmare oss när vi bestämde oss för att flytta hit. På så sätt var det ett väldigt tufft beslut. Men 70 procent av våra kunder är i USA och för oss var det verkligen helt rätt i tiden att ta det här steget.”

”Livet går i olika faser och jag är min pappas klon på många sätt. När jag höll på med Draknästet såg jag honom i väldigt många av personerna som var där och pitchade och trodde på sin idéer. Nu vill jag se om jag kan göra det min pappa gjorde.”

Läs fler artiklar
LÄS MER