Sök

Efter medietrycket – nu släpper Apple fram spar-appen Dreams

DreamsSwishBank-id

Henrik Rosvall, grundare av Dream. Foto: Pressbild/Jessica Gow.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I två veckor svävade Dreams app i limbo hos Apple. Efter måndagens mediestorm släpptes den oväntat igenom - sent på kvällen.

I går kunde Breakit avslöja hur Apples regler slår mot Iphone-appar som använder bank-id som enda inloggningsmetod. Nya versioner av sådana appar anses strida mot Apples riktlinjer för App store – och riskerar därmed att stoppas.

Orsaken? Apple menar att ingen app ska vara beroende av att användaren installerar ytterligare en app. Precis så funkar Swish, som 4,5 miljoner svenskar använder för att skicka pengar till varandra. 

Spar-appen Dreams är en av de drabbade svenska aktörerna. Deras senaste uppdatering, som skickades in till Apple, nobbades. 

Dreams fick ett meddelande från Apple där bolaget pekade på att appen bröt mot reglerna, de så kallade ”App store review guidelines”. 

Anledningen till att Dreams app ratades var glasklar. 

”Vi var tvungna att installera bank-id-appen innan vi kunde använda er app. Appar ska kunna köras direkt, utan att det krävs att ytterligare appar installeras”, skrev Apples representant till Dreams. 

Eftersom många finansiella tjänster och appar från myndigheter förlitar sig på just bank-id blev Breakits avslöjande en stor nyhet under gårdagen. Stora medier som Aftonbladet, Dagens Nyheter och TV4 rapporterade om bank-id-stoppet.

Den stora uppmärksamheten verkar ha satt fart på Apple, vars avsikt säkerligen inte varit att ställa till det för exempelvis Swish.

Sent i går kväll fick Dreams det oväntade beskedet att deras app-uppdatering nu släpps igenom. 

”Vi fick ett jättetrevligt mejl från vår kontaktperson, som vi har jagat i ett par veckor. Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom”, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams. 

Han uppger att Dreams inte gjort några förändringar i sin app. I stället tror Henrik Rosvall att Apples kovändning beror på den stora medieuppmärksamheten.

”Jag tror att Apple har haft fokus på problemet ett tag, men detta var nog vad som behövdes för att de skulle förstå att det kan bli ett problem som påverkar väldigt många svenskar", säger han.

Innebär detta att problemet är löst för alla?
”Jag tror att det är tillfälligt löst. Men samtidigt är Apple fortfarande ute efter en annan långsiktig lösning från bank-id”, säger Henrik Rosvall och fortsätter:

”Det verkar som att Apple är mer flexibla under tiden som bank-id utvecklar en lösning som både kan säkra en bra användarupplevelse och är i linje med Apples regler". 

En väg framåt kan vara att bank-id öppnar tjänsten så att andra appar kan nyttja bank-id inom den egna appens väggar. 

Finansiell ID-Teknik, bolaget bakom bank-id, har hittills inte gått att nå för en kommentar. Breakit har sökt vd:n Johan Eriksson, utan framgång.

Apple har inte återkommit till Breakit med en kommentar.

LÄS BREAKITS GRANSKNING AV APPLES VILLKOR:

Dråpslaget: Apples regler hotar alla svenska appar med bank-id

Swish kan inte uppdatera appen - stoppas av Apples regler

Försäkringskassan: ”Hoppas att bank-id och Apple löser detta”

Läs mer