Sök

Tink lanserar helt ny app - ska bryta storbankernas monopol

Tink

Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. FOTO: Tink

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den svenska spartjänsten Tink totalrenoverar sin app och tar upp kampen med bankerna på allvar. “Du kan göra nästan allt hos oss som du gör hos banken”, säger medgrundaren Daniel Kjellén.

När Tink lanserades för två och ett halvt år sedan var det som en digital kassabok. Tjänsten hjälpte användarna att hålla koll, och förfäras över, hur mycket de spenderade på mat, krogbesök eller kläder.

Nu gör bolaget sin största uppdatering hittills och lanserar vad grundarna kallar för en virtuell bank.

“Bankerna har historiskt haft tre monopol: Information, kreditbedömning och så ett rådgivningsmonopol på köpet. Det innebär i praktiken att de är de enda som vet vad du har på kontot, hur bra din ekonomi är och därför är det svårt för någon annan att ge dig vettiga råd. Det förändras nu”, säger Tink-grundaren Daniel Kjéllen.

En viktig orsak till att Tink nu kan lansera en mer fullödig bankapp är EU-direktivet PSD2 som klubbades igenom i fjol.

Det innebär att banker i EU blir tvungna att ge tredjepartsutvecklare, som Tink, tillgång till informationen på användarnas bankkonton. Förutsatt att användaren ger sitt godkännande förstås.

Daniel Kjellén säger att direktivet öppnar för att få till enorma förändringar på finansmarknaden.

“Tänk dig alla miljarder som idag ligger på nollräntekonton, eftersom folk tycker att det är för krångligt att flytta dem. Föreställ dig att de flyttas, vilket kommer att ske, till ett konto med 1 procents ränta. Bara det innebär en enorm förmögenhetsförskjutning i världen”, säger han.

I det första steget lanserar Tink en tjänst där det går att scanna och betala fakturor samt föra över pengar mellan olika banker.

Nästa steg blir en jämförelsetjänst som även ger användarna råd om hur de borde flytta sina pengar. Det vill säga: En sammankoppling mellan den gamla kassaboks-tjänsten och den nya banktjänsten.

“Det här är ett steg på vägen. Vårt mål är att vi i framtiden också skall hjälpa användaren med råd för att göra bättre ekonomiska val, oavsett vilken bank man har”, säger Fredrik Hedberg, medgrundare på Tink.

Tink har än så länge knappt någon omsättning. Bolaget är dock välkapitaliserat efter att investmentbolaget Creades samt storbankerna ABN Amro och SEB pumpat in totalt 85 miljoner kronor i bolaget i våras.

Att två storbanker, och Creades som i sin tur är storägare i nätbanken Avanza, har gått in som storägare reser frågetecken om huruvida ägarnas tjänster kan komma att få en fördel i en framtida Tink-modell där appen ska rekommendera fonder och sparkonton till användaren.

Det dementerar Tink-grundarna bestämt.

“Våra ägare har gått in för att de tror på att vi kan vara framtidens banktjänst. De har inte gått in för att bara dra in kunder till den egna banken. Om vi tar SEB till exempel så har de ingen styrelseplats och ingen option om att få köpa upp bolaget. Vi håller armlängds avstånd där”, säger Daniel Kjellén.

Appen har cirka 300.000 registrerade användare. Grundarna vill inte kommentera hur många av dem som är aktiva.

Läs mer