Taylor Swift, Paul McCartney och U2 till attack mot Youtube

Breakit - Taylor Swift, Paul McCartney och U2 till attack mot Youtube

Taylor Swift. Foto: Skärmdump från Youtube

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Har tröttnat på techjättens snåla ersättning - kan bli jackpott för Spotify.

I ett öppet brev till den amerikanska kongressen höjer nu en rad världsartister tonläget rejält mot Youtube. Formellt kräver stjärnorna i brevet att lagen om upphovsrätten skrivs om. Den så kallade Digital Millennium Copyright Act reglerar hur alla internetbolag kan använda sig av upphovsrättsskyddat material.

Men det är ingen tvekan om vem artisterna vill åt med sitt brev - Youtube. För det är via Youtube som en stor del av det upphovsrättskyddade materialet hamnar och artisterna i uppropet anser att de får alldelles för låg ersättning.

Med den nuvarande lagstiftningen "hotas låtskrivarnas och konstnärernas ekonomiska överlevnad", står det i brevet som är underskrivet av ett 20-tal musiker, bland andra Taylor Swift, Paul McCartney och bandet U2.

Dessutom står skivbolagen Warner Music, Sony Music och Universal Music Group bakom uppropet som alltså i praktiken vänder sig mot Youtube.

Brevet till Kongressen kommer i ett skede då de stora skivbolagen sitter i förhandlingar om ett nytt avtal med Youtube. Det ger ytterligare sprängkraft till budskapet. Ett inte omöjligt scenario är att skivbolagen väljer att lämna förhandlingsbordet om inte Youtube gör rejäla förbättringar i avtalet.

Det skulle indirekt innebära en stor framgång för svenska Spotify och de andra stora musiktjänsterna som i praktiken har Youtube som sina största konkurrent.

Läs fler artiklar
LÄS MER