Sök

Försäkringskassan: ”Hoppas att bank-id och Apple löser detta”

SwishFörsäkringskassanBank-id

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: Foto Bertil Ericson/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Apples nya app-regler kan slå mot viktiga myndighetsfunktioner. Försäkringskassan sätter hoppet till att bank-id och Apple hittar en lösning.

För fintech-startupen Dreams kom beskedet i form av att deras app-uppdatering ratades av Apple. Breakit kunde under måndagsförmiddagen avslöja att nya regler gör att appar inte får vara beroende av andra appar.

Det innebär att alla appar som bygger på att användaren måste logga in via mobilt bank-id ratas av Apple

Swish, med 4,5 miljoner aktiva användare, kan exemeplvis inte köra ut nya versioner i dagsläget.

Statliga Försäkringskassan pressas också av Apples nya regler.

Tjänsten ”Mina sidor” är en central del i många föräldrars liv. När barnen är sjuka kan den som ”vabbar” med några knapptryck ansöka om ersättning. Det enda sättet att logga in är att använda bank-id. 

I dagsläget har appen 400.000 nedladdningar, varav hälften sker i till IOS. 

”Vi fick information om detta i förra veckan, via Finansiell ID-Teknik”, säger Anna Fors, produktchef för mobila kanaler på Försäkringskassan.

Finansiell ID-teknik är företaget som står bakom mobilt bank-id.

Hon kan i dagsläget inte uttala sig om hur Apples nya regler påverkar Försäkringskassans app. Delar av appen går att använda utan inlogg.

”Just nu är det inga problem, eftersom vi inte har någon ny version av appen på väg ut”, säger Anna Fors. 

Enligt Breakits källor jobbar Finansiell id-teknik, bolaget bakom bank-id, på att hitta en lösning tillsammans med Apple. Vissa framsteg ska redan ha gjorts för att byta det problematiska läget. 

Breakits källor pekar på att appmakarna har möjligheter att snabbt införa alternativa sätt att logga in. Men eftersom användarna är vana vid mobilt bank-id kommer sådana lösningar troligen att försämra användarupplevelsen markant. 

Försäkringskassan hoppas nu på att Finansiell ID-Teknik och den amerikanska jätten Apple hittar en lösning.

”Som tjänsteman på en statlig myndighet är det inte min roll att uttala mig om utländska bolag. Men det är jättetråkigt att detta dyker upp, och att det kommer så snabbt”, säger Anna Fors och fortsätter:

”Jag hoppas att Finansiell ID-Teknik och Apple hittar en bra och pragmatisk lösning. Det finns ett antal bra alternativ”. 

LÄS ÄVEN: Dråpslaget: Apples regler hotar alla svenska appar med bank-id

Swish kan inte uppdatera appen - stoppas av Apples regler

Läs mer