Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Swish kan inte uppdatera appen - stoppas av Apples regler

Artikel bild
Foto: TT / Apple

Storbankerna kan undvika Apples nya stopp för bank-id.
Men Swish - som används av 4,5 miljoner svenskar - kan få omfattande problem.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit kunde under måndagsförmiddagen avslöja dråpslaget från Apple. Alla appar som är beroende av en annan app för att fungera strider mot App stores nya villkor

Det innebär att appar som har bank-id som enda inloggningsmöjlighet drabbas hårt. Deras nya versioner refuseras av Apple.

Speciellt hårt drabbas startups inom den heta fintech-nischen. Aktörerna där har i många fall byggt sin modell på inlogg via bank-id. Ett exempel är spar-appen Dreams, ett annat är vårdappen Kry. De kan visserligen införa andra sätt att logga in på, men användarupplevelsen riskerar då att bli sämre i och med att svenskarna har lärt sig att använda mobilt bank-id.

Problemet gäller även storbankernas omåttligt populära tjänst Swish, som låter privatpersoner skicka pengar till varandra via telefonen. 

I dagsläget är Swish helt beroende av bank-id för att fungera. 4,5 miljoner svenskar använder tjänsten. 

”Vi måste precis som alla andra förhålla oss till de nya användarvillkoren”, säger Per Ekwall, presstalesman på Swish. 

Han konstaterar att Swish i dag fungerar bra för privatpersoner. 

Men om Apples regler kvarstår, och Swish ser ut som i dag, kommer nya versioner sannolikt inte godkännas. Per Ekwall vill inte gå in på vad Swish förbereder för åtgärder för att hantera problemet.

”Vi har en pågående diskussion med Apple, vi får se vad som händer den”.

Skulle exempelvis ett säkerhetshål upptäckas kan det ställa till med stora problem. Swish behöver då sannolikt införa ett nytt sätt för användarna att bekräfta sin identitet för att snabbt kunna få ut en uppdaterad version.

”Jag vill inte spekulera i vad som kanske kan hända i framtiden”, säger Per Ekwall om det scenariot.

Hur ser du på Apples beslut att införa dessa regler?
”Vi har inga synpunkter på vilka användarvillkor som Apple vill införa. Apple är ett företag och har självklart rätt att bestämma vilka användarvillkor som ska gälla”. 

Även storbankerna, som kontrollerar bolaget bakom bank-id, satsar hårt på att få kunderna att logga in i sina appar med mobilt bank-id. 

Swedbank, med omkring fyra miljoner privatkunder i Sverige, har under den senaste tiden tagit bort möjligheten att logga in med personlig kod i mobilen. I stället har kunderna uppmanats att installera mobilt bank-id. 

I dagsläget kan man dock logga in med säkerhetsdosa. 

Breakit har varit i kontakt med ett flertal källor inom bankvärlden, för att höra hur de drabbas. De flesta banker tror sig kunna komma runt problemen då deras appar erbjuder alternativa sätt att logga in.

Swedbank uppger att deras app passerar Apples nålsöga. 

”Vi drabbas inte, eftersom vår app har andra inloggningsmöjligheter”, säger Gabriel Francke Rodau, tillförordnad kommunikationschef på Swedbank. 

Swedbank ser dock gärna att problemet får en lösning så fort som möjligt – då det kan slå mot den digitala infrastruktur som påverkar de flesta svenskars vardag. 

”Givet att våra kunder är vanliga människor som exempelvis vabbar och har studiemedel ser vi att detta är ett problem som man gärna löser”, säger Gabriel Francke Rodau.

Ett flertal myndighetsappar, exempelvis från Skatteverket, Försäkringskassan och CSN, påverkas av Apples nya tuffa regler. På bankmarknaden finns även uppstickare, vid sidan av de fyra storbankerna, vars appar har ett tyngre beroende av bank-id.

För SEB är mobilt bank-id den vanligaste inloggningsmetoden.

”Vi påverkas inte, Vår app fungerar bra”, säger Anna Helsén presschef på SEB. 

Enligt samstämmiga uppgifter från flera källor med insyn förs samtal mellan flera drabbade aktörer och Apple. Bolaget bakom bank-id ska även jobba på en lösning, enligt Breakits uppgiftslämnare. 

Fredrik Hedberg, medgrundare till ekonomiappen Tink, tror att Apple inte insett följderna av de nya reglerna. 

”Detta måste vara något som de har förbisett. Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig”, säger han och pekar på att bank-id är att betrakta som en viktig samhällsfunktion. 

För den som har små barn är exempelvis Försäkringskassans app ”Mina sidor” en central del av livet. Där kan användaren logga in via bank-id begära ersättning för när hen ”vabbar”, alltså är hemma för att ta hand om sjuka barn. Den appen är, liksom Swish, i dagsläget helt beroende av bank-id, i strid mot Apples nya regler. 

Läs mer