Rapport: De kommer bli Sveriges nästa miljardbolag - i dollar

TruecallerIzettle

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Investmentbanken GP Bullhound pekar ut de svenska företagen som ligger närmast unicorn-status.

Unicorns, eller enhörningar på svenska, har blivit ett etablerat begrepp i startupvärlden. För att kvala in i denna exklusiva grupp av bolag krävs en värdering på minst 1 miljard dollar.

Redan idag finns sju svenska bolag på listan över europeiska unicorns. Det är Spotify, Klarna, King, Avito, Evolution gaming, Skype och Mojang som uppnått denna status.

Nu listar GP Bullhound, en av Europas största investmentbanker inom tech, vilka bolag de tror står näst på tur att kliva in i unicorn-klubben.

Och det är en rad svenska bolag som de tror kommer att klara sig igenom nålsögat. Av de tolv bolag som GP Bullhound pekar ut är inte mindre än tre svenska. Det är lika många som Tyskland och Storbritannien lyckas skapa var för sig.

De svenska bolagen på listan är:

  • Telefonboksappen Truecaller - ett inte helt självklart val. Truecaller försökte redan förra sommaren att ta in pengar till värderingen 1 miljard dollar men misslyckades. Efter det har bolaget tvingats till relativt omfattande uppsägningar.
     
  • Betalbolaget Izettle - fick in pengar förra sommaren till en värdering på 4 miljarder kronor. Sedan dess har värderingen på Izettles betydligt större branschkollega Square gått ner med 30 procent på New York-börsen. Men GP Bullhound spår alltså ändå att Izettle, i alla fall på sikt, ska vara värt 1 miljard dollar.
     
  • Leo Vegas - mobilspelbolaget noterades på Stockholmsbörsen i våras och har i dagsläget ett börsvärde på drygt 3 miljarder kronor. Får GP Bullhound rätt så ska värdet mer än trefaldigas i framtiden.

Läs mer