Sök

Stina Ehrensvärd är doldisen som bygger nästa svenska techsuccé

Yubico

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Nio av världens tio största teknikbolag använder sig av Stina Ehrensvärd och Yubicos krypteringsnyckel Yubikey. Nu värderas bolaget till över en miljard kronor.

I en poddintervju med Breakit berättar Stina Ehrensvärd om sin långa entreprenörsresa. Från att ha hoppat av gymnasiet och arbetet som kock till att idag driva ett bolag som värderas till över en miljard kronor.

Den stora vändningen för bolaget, som tagit fram en USB-sticka och teknik för säkra inloggningar på sajter, lite som bank-id och bankdosor, kom i samband med en konferens som såg ut att bli en stor flopp.

”Jag hade ingen monter, ingen press release, ingenting. Men jag tänkte att det måste finnas 100 journalister här som alla letar efter coola lösningar. Så jag bestämde mig för att leta rätt på pressrummet och ställa mig utanför det och dela ut våra Youbekeys.”

”Men jag kom faktiskt aldrig till pressrummet, för på vägen dit såg jag en journalist som hade en sådan där pressbricka runt halsen. Jag gick fram till honom och var vänlig och ödmjuk och berättade om att jag hade en cool innovation. Så han tog mitt visitkort och en Youbekey.”

Därefter dröjde det en tid – sedan släpptes plötsligt en podd som förändrade allt. Journalisten, som drev en av de större poddarna inom nätsäkerhet, mer eller mindre hyllade innovationen.

”Det blev ett sådant där möte som man inte kan planera men som gör jätteskillnad. Vi blev globalt kända efter det."

Enligt Ehrensvärd har bolaget varit lönsamt de senaste fyra åren och omsatte i fjol över 150 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns bland annat miljardären Ram Shiram, som varit med och byggt upp jättar som Google och Amazon.

”När jag träffade honom sa han bokstavligen: How can I help? Han har 2 miljarder i kapital som han tjänat på Amazon och Google.”

Stina Ehrensvärd berättar dessutom om det oväntade mötet med Barack Obama. Lyssna på hennes entreprenörshistoria här.

Uppdatering: Den 26 januari kom nyheten att Facebook öppnar möjligheten för sina 1,8 miljarder användare att logga in med USB-nycklar som Yubikey.

Läs mer