Svenskar i Silicon Valley – här är 21 namn du ska hålla koll på

Breakit - Svenskar i Silicon Valley – här är 21 namn du ska hålla koll på

Svenska entreprenörer i Silicon Valley

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Silicon Valley har de senaste åren intagits av en rad svenska entreprenörer, investerare och techtalanger. Här namnen du ska hålla koll på.

De senaste åren har svenska entreprenörer, ingenjörer och investerare vallfärdats till San Francisco Bay Area, klustret där majoriteten av världens största teknikbolag fötts och föds. 

Exakt hur många svenskar som finns i området är oklart, men i princip alla storbolag med huvudkontor i område, så som Google, Yahoo, Twitter, Linkedin, Facebook och Dropbox (ja, listan kan göras lång), har svenskar anställda. Svenska jättar som Spotify och Truecaller har dessutom kontor i regionen.

Bortsett från dessa – här är namnen du ska ha på din radar (Obs! Ingen rangordning)

1. Peter Arvai, Prezi

Entreprenörer som utvecklat en presentationsplattform som på allvar utmanar Apple, Google och Microsofts Powerpoint. Har idag 250 anställda och har tagit in riskkapital från bland annat världens kanske mest kända talarforum – TedX.

2. Peter Carlsson, Affärsängel

I svensk press mest känd som ”Tesla”-svensken. Den tidigare toppchefen på Elon Musks biljätte har den senaste tiden varit synnerligen aktiv i sin nya roll som investerare och styrelseproffs.

3. Stina Ehrensvärd & Jacob Ehrensvärd, Yubico

Paret vill förändra sättet hur vi loggar in på sajter och tjänster. Yubico värderas nu sannolikt till över miljarden – och mer ska det bli. 

4. Gustaf Alströmer, Airbnb

Förutom att han ansvarar för produktutvecklingen på Airbnb är Gustaf Alströmer en mycket framgångsrik affärsängel. Bland annat tidig investerare i Tictail och Football Addicts.

5. Sebastian Brännström, Lyft

Kodaren som var en av de första anställda på Ubers största konkurrent i USA, jätten Lyft. Satte dessutom ”Y”:et i namnet Lyft.

6. Ebba Blitz, Alertsec

Tv-profilen, bland annat känd från Draknästet, som tillsammans med sin man Fredrik Lövsted, tidigare medgrundare till Pointsec, beslutat sig för att hjälpa företagare att på ett smart och enkelt sätt kryptera sina datorer. 

7. Yvonne Ericsson & Jörgen Ericsson, Widely & affärsängel

Paret som har blivit experter på Palo Alto och Silicon Valley. Hon gör affär på att hjälpa svenska storföretag och kungligheter att skräddarsy sina Silicon Valley-besök. Han investerar i startups och planerar att påbörja en egen startup-satsning.

8. Rikard Steiber, HTC Vive

Efter toppjobb på bolag som Google, MTG och MTGx basar Rikard Steiber numera över den taiwanesiska jätten HTC:s satsning på virtual reality. Dessutom investerar han även flitigt - i VR-startups.

9. Olof Mathé, Mixmax

Entreprenören som vill förändra hur vi arbetar med e-mejl. Hans startup har backats upp av riskkapital från bland annat Soundcloud-grundarna.

10. Henrik Berggren

Han sålde sin boktjänst Readmill, som förvisso aldrig riktigt tog fart, till Dropbox i en så kallad ”acqui-hire”. Nu är han produktchef på ett av världens största techbolag – och investerar tillsammans med Soundcloud-grundarna i startups.

11. Lousie Fritjofsson 

Hennes träningsapp har gått igenom ett stålbad, men Louise Fritjofsson, som även grundat annonsbolaget AdProfit, tror sig nu ha hittat en ny marknad. Dessutom mentor åt startups och krönikör på Breakit.

12. Anne Lidgard

Innovationsmyndigheten Vinnovas kvinna på plats i Silicon Valley. Hon hjälper allt från små startups till ministrar att hitta rätt i techdjungeln.

13. Christopher Karltorp, Zerply

Hans startup Zerply utvecklar en plattform där arbetsgivare och frilansare inom film, spel, och VR kan kopplas ihop.

14. Jacob Jolis, Gustav Rydstedt & Mikael Bernstein, Verbling

Plattformen som kopplar ihop lärare med människor som vill lära sig nya språk närmar sig 1 miljon registrerade medlemmar och omsätter ”ett par miljoner dollar” på årsbasis. Dessutom har de tre Stanford-studenterna backats upp med riskkapital på närmare 40 miljoner kronor från en rad välkända investerare.

15. Mai-Li Hammargren, Lookback

Sedan förra året har startupen Lookback, som 2013 drogs igång av av Nevyn Bengtsson, Jonatan Littke och Carl Littke, sitt huvudkontor i Mountain View utanför Palo Alto. Mai-Li Hammargren, som tidigare grundat den då hajpade klockan Mutewatch, är en av nyckelspelarna i startupen, som analyserar hur appar används.

16. Nicolai Wadström, Bootstraplabs

Investeraren som vill hjälpa startups att ta sig till USA. Arbetar för tillfället med att sätta ihop en ny fond som enbart riktar sig mot startups inom artificiell intelligens.

17. Hanna Kullin

Designen som tidigare arbetade på Spotify och Soundtrack Your Brand, men som nu arbetar på huvudkontoret hos världens största sociala plattform – Facebook.

18. Joel Eriksson och Carl Fritjofsson

När tungviktaren Johan Brenner på Creandum flyttar hem till Stockholm ligger det nu på Joel Eriksson och Carl Fritjofssons axlar att hjälpa riskkapitalbolagets portföljbolag att bygga nätverk i dalen. 

19. Jens Nylander, Automile

För de flesta svenskar är Jens Nylander mest känd som mannen bakom mp3-spelaren Jens of Sweden - ett bolag som gick i konkurs 2005. Numera är han baserad i Silcon Valley och driver startupbolaget Automile. Affärsidén går ut på att koppla upp bilar mot nätet för att mäta och samla in data om bilens skick och förarvanor.

20. Emil Eifrem, Neo Technology

Hundratals miljoner kronor har investerats i Malmö-grundade Neo Technology och flera av världens största företag använder sig av Emil Eifrems skräddarsydda databas. Hade dessutom ett finger med i spelet när mängder av hemliga dokument läckte ut från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

21. Elin Elkehag, Stilla

Hennes rörelsedetektor, som varnar dig om någon till exempel försöker stjäla din väska. Fått in finansiering från tre svenska NHL-proffs.

Det här är en del av Breakits redaktionella artikelserie Silicon Valley-resan, som är journalistiskt oberoende men som sker i samarbete med Lufthansa.

Läs fler artiklar
LÄS MER