Sök

Därför avråder experterna dig från att starta eget i Silicon Valley

starta eget

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Är det en bra idé att som svensk försöka flytta hit och starta bolag? Vi ställde frågan till en rad svenska entreprenörer, investerare och experter som sedan flera år tillbaka befinner sig i regionen.

Pengar, toppuniversitet, stark entreprenörskultur och sol över 300 dagar om året.

Det finns flera skäl till varför San Francisco och Silicon Valley har blivit ett teknikvärldens mecka och en plats som mängder av entreprenörer världen över drömmer om.

Men att starta företag här är ingen dans på rosor. Anne Lidgard, som arbetar på den svenska innovationsmyndigheten Vinnova i Silicon Valley, menar att långt ifrån alla bolag är lämpade för den här marknaden.

”Det är viktigt att stämma av sina egna ambitioner. Vill du bygga ett riktigt stort bolag eller räcker det att det blir lagom stort? Jag lägger ingen värdering i vilket man väljer, men man ska vara medveten om att det här är som OS medan hemma i Sverige är SM. Det vanligaste misstaget folk gör är att man underskattar konkurrensen här.”

”Däremot är det bra att komma hit tidigt för att få en känsla för vad som händer inom sitt område. Jag kan nästan garantera att du kommer att höra talas om 10 företag som gör exakt eller åtminstone nästan samma sak som du gör hemma i Sverige. Det är en bra reality check.”

Vi träffas på hennes kontor på pampiga Stanford Univeristy, där familjen Wallenberg fått en delbyggnad uppkallad efter sig, som tack för en viktig donation.

”Ett annat stort misstag folk gör är att komma hit för att försöka resa pengar. Jag säger inte att det är omöjligt, men det är tufft. Ett stort värde med att komma hit och besöka är att man kan få perspektiv på hur vi har det där hemma. Man ska exempelvis behålla sina utvecklare i Sverige. Där kan du hitta bra folk som du kan behålla längre. Här blir du av med alla utvecklare direkt.”

”Den dagen du bestämmer dig för att satsa på USA, då går det att få till många bra möten och kontakter. Men ska du ta steget så gäller det att ha riktigt bra visumadvokater så att det blir korrekt allting.”

Johan Brenner, partner på Spotify-investeraren Creandum, menar också att man ska tänka sig för innan man beslutar sig för att flytta till Silicon Valley eller USA.

”Många vill hit utan en bra anledning. Första man ska fråga sig: Varför vill du hit? Många många bolag behöver inte komma hit. Man kan utveckla sin affär länge i Europa och hitta global marknad därifrån.”

”Om du är osäker ska du åka hit, spendera tid här, hyr via Airbnb, spendera två-tre veckor. Inte två dagar utan några veckor. Förstå hur det fungerar. Bokar in möten, träffar andra svenskar, går på meetups.”

Enligt honom behöver Kalifornien, som förvisso kan locka med trivsamt väder, inte nödvändigtvis vara den bästa platsen i USA att starta bolag heller.

”Här ligger vi nio timmar bort, till skillnad från sex i New York. Men ska du ha kontakter med bolag som Facebook och Twitter, då är det bra att sitta här. Här är smältdegeln, här finns mest kapital och de viktigaste partnerna. Men kunderna är inte alltid här".

Gustaf Alströmer, produktchef för tillväxt på Airbnb och investerare, anser också att platsen har för- och nackdelar.

”Fördelen är att man får tillgång till en kultur som är öppen för nya entreprenörer. Det är extremt välkomnande och det finns en hel infrastruktur för att starta bolag."

Samtidigt är det långt ifrån gratis att leva här. Ett hus för en familj i Palo Alto ligger på cirka 80 000 kronor i månaden, ibland mer. En etta i San Francisco kostar över 15 000 kronor.

"Det är väldigt dyrt här. Allt från lokaler, till att anställa. Dessutom har du som svensk sällan ett nätverk att anställa från. Det är en galen arbetsmarknad här och det är svårt att hitta de bästa.”

Gustav Rydstedt, teknikchef och medgrundare av språktjänsten Verbling, tror däremot inte att det är en bra idé att som svensk försöka etablera sig i Silicon Valley.

”Nej, jag tror faktiskt inte det. Det kanske man inte ska säga, men att komma hit som svensk utan att ha ett etablerat företag och visum, då är det en jäkla uppförsbacke. Jag tror att det är mycket bättre att börja i Sverige. Jag skulle inte rekommendera någon att börja här. Det är bättre att sitta hemma i sitt garage och skriva kod.”

Medgrundaren Jacob Jolis på Verbling instämmer.

”Sitter du här kommer du bränna fruktansvärt mycket mer pengar. Det kostar multipla gånger mer att anställa här.”

”För att inte tala om hur dyrt det är att bo och hitta ett boende.”

Läs mer