Depression bakom affärsidén - nu får Blodkollen in tunga investerare

Blodkollen Hälsa
Depression bakom affärsidén - nu får Blodkollen in tunga investerare

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Lovisa Rydings bolag låter dig testa din nyfikenhet på ditt eget blod.

Allt började med en långvarig och tung depression.

Lovisa Ryding hade ordinerats medicinering för att ta sig ur sjukdomstillståndet men hon kände sig snarare sämre än bättre av tabletterna. 

Då bestämde hon sig för att ta saken i egna händer och göra ett antal blodanalyser. Det var inget stort steg då hon själv var utbildad biomedicinsk analytiker och jobbade på Karolinska laboratoriet.

”Det visade sig att det handlade om hormoniella problem som inte kunde botas med medicin. Då slutade jag med medicinen och kom efter det ur depressionen. Nu mår jag bättre än någonsin”, säger Lovisa Ryding.

Den erfarenheten fick henne att fundera på varför läkarna generellt var så restriktiva med att analysera de blodprov som tas i allmänvården. 

”Ofta tittar man bara på några få värden, till exempel levervärden, men det går att göra nästan hur många analyser som helst. Nu måste du ha ett direkt symptom för att läkaren ska titta närmare på specifika mätresultat”, säger Lovisa Ryding.

Som biomedicinsk analytiker hade hon redan den tekniska kompetensen och Lovisa Ryding insåg att hon var en spännande affärsidé på spåren. 

”Jag ville ge alla människor chansen att på ett enkelt, snabbt och säkert sätt själva bestämma vilka blodanalyser de ville göra”, säger Lovisa Ryding.

I februari smyglanserade hon sajten Blodkollen. Där går det att beställa blodtester som utför upp till 33 olika analyser. Efter att beställningen är lagd på sajten skickas en elektronisk remiss till ett labb.

När kunden har besökt labbet och blivit stucken i armen får han eller hon ett inlogg till en personlig sida på Blodkollens sajt. Där kommer sedan testresultaten in allt eftersom de blir klara.

”De första resultaten brukar komma redan dagen efter. Vi gör också en fullständig analys av samtliga testresultat och kommer med rekommendationer”, säger Lovisa Ryding.

Testerna kostar mellan 299 kronor och 2045 kronor att göra. Utan någon egentlig marknadsföring har försäljningen nu börjar komma igång med nya beställningar varje dag. 

Och nu har också intresset från investerarhåll vaknat. Lovisa Ryding har nyligen gjort klart med två externa finansiärer - Mikael Olsson och Anders Lövbrand.

De två har byggt upp flera framgångsrika bolag på egen hand. Anders Lövbrand startade internetleverantören Bip som i slutet av 90-talet såldes till Spray för en kvarts miljard kronor och Mikael Olsson drev upp onlinerekryteringsbolaget Sthlm Media Group till ett bolagsvärde på över 100 miljoner kronor.

De två investerar nu i nya digitala startup-bolag. Mikael Olsson beskriver Lovisa Ryding entusiastiskt som ”Sveriges svar på Elisabeth Holmes” och syftar då på den amerikanska entreprenören som ligger bakom blodprovsbolaget Theranos, idag värderat till flera miljarder dollar.

Mikael Olsson och Anders Lövbrand går till att börja med in med några miljoner kronor i Lovisa Rydings Blodkollen men ambitionen är att bolaget ska bli den dominerande aktören inte bara i Sverige utan i hela Europa.

"Vi känner redan nu att efterfrågan finns och växer kraftigt. Med expansionskapital känner vi oss säkra på att bli marknadsledande i Sverige. Till att börja med.", säger Lovisa Ryding.

Läs fler artiklar
LÄS MER