Svenska sökmotorn Loop54 växlar upp - ska erövra Europa

D-ax Loop54
Svenska sökmotorn Loop54 växlar upp - ska erövra Europa

Robin Mellstrand och Mia Brunell Livfors.

Sara Lindmark

Reporter

På ett år har Loop54 biffat upp sitt team från fyra till femton anställda. Nu går befintliga ägare in med 10 miljoner kronor för att ta sökmotorn ut i Europa.

Loop54 är en sökmotor nischad mot e-handeln. Kort och gott hjälper den shoppingsugna kunder att hitta rätt produkter på nätet vilket alltså kan hjälpa till att öka försäljningen på en sajt.

För ett år sedan tog bolaget in 5 miljoner kronor i riskkapital från Almi invest, affärsängeln Erik Byrenius (medgrundare till Onlinepizza) och Axel Johnson, via riskkapitalbolaget D-ax. 

“Det har gått över förväntan bra sedan dess. Vi har växt från 4 till 15 anställda och rekryterat folk från bland annat Klarna, Wrapp och Palantir. Hösten har varit ett bevis på att vi har en affärsidé som går att skala”, säger Loop54:s grundare och vd, Robin Mellstrand.

Nu pumpar ägarna in ytterligare 10 miljoner kronor i bolaget. Robin Mellstrand beskriver investeringen som en bryggfinansiering inför nästa års A-runda som på allvar ska ta bolaget ut i Europa.

“Vi har anställt en person som jobbar mot Storbritannien och jag är regelbundet där för olika möten, men hittills har vi inga kunder signade. Det tar längre tid att starta på en så pass konkurrensutsatt marknad men vi kommer att försöka signa minst tre kunder under hösten och leta efter personal där”.

Hittills har 60 kunder kopplats på, däribland sportkedjan XXL, Teknikmagasinet och modekedjan Gina Tricot. Loop54 tjänar pengar på en licensmodell som bygger på antalet sök. Förra året slutade omsättningen på 4,8 miljoner och rörelseresultatet blev 300.000 kronor.

“Men det var först i höstas som våra säljare kom in så i år kommer vi nog omsätta 9-10 miljoner. Vi skulle kunna vara kassaflödespositiva i år igen men det är inget vi siktar på. Målet är att växa på en internationell spelplan och då kommer vi att gå med minus under en överskådlig framtid”, säger Robin Mellstrand.

Läs fler artiklar
LÄS MER