Things-chefen: Det är synd att vi har så svårt att prata om döden

Breakit - Things-chefen: Det är synd att vi har så svårt att prata om döden

Sofia Honungsmåne

Reporter

Linda Krondahl, vd och medgrundare till hårdvaruhuben Things, om vad som verkligen betyder något i livet.

1. Vad sysslar du med?

”Jag är vd och medgrundare till Things, en coworking-hub för hårdvaru-startups. Inkubatorn Sting är initiativtagare, och jag driver Things tillsammans med ovärderlige Magnus Melander”.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

”Jag skulle nog fortsatt arbeta med mitt förra bolag, HiNation, som Kristina Linhardt nu driver vidare. HiNation utvecklar högkvalitativa solcellslösningar för tillväxtmarknader. När jag fick frågan om jag ville driva Things kände jag att det var dags för ett nytt steg. Att få vara med och skapa en miljö för 30-40 av våra häftigaste startups är otroligt roligt!” 

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

”Jag skulle personligen vilja ha en förarlös bil som går på ren el – en uppfinning som är i högsta grad genomförbar. Jag åker ofta tåg till sommarstugan i Skåne, men ibland tar jag bilen av praktiska skäl. Problemet är att det dels tar lång tid och att det gnager på mitt miljösamvete. Jag skulle vilja sätta mig i bilen, knappa in målet och sätta mig med en bra bok eller film och koppla av”.

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

”Överlägsenhet. Tyvärr uppträder det oftast hos de som har minst anledning att vara det. Personer som vänder kappan efter vinden och ändrar åsikt av bekvämlighet, eller som säger sig stödja en ståndpunkt och sedan baktala det i efterhand, gillar jag inte heller.” 

5. Hur mår du just nu?

”Bra! Jag kom nyss tillbaka på heltid efter att ha varit föräldraledig 50 procent, så nu är det full fart på jobbet igen. Vi har precis lanserat Enterprise Circle riktat mot bolag som vill hitta samarbeten med duktiga tekniska startups. Efter Almedalen tar jag ledigt för att hänga med lillkillen innan han försvinner till förskola i höst.” 

6. Vad är din största bragd någonsin?

”Jag vet inte om jag tycker att jag har åstadkommit någon större bragd. Jag och Kristina Linhardt gjorde ett fantastiskt jobb med HiNation då vi försåg personer med förnyelsebar energi i områden som helt saknar elnät. Jag träffade nyligen Rafael, en massaj från Tanzania som är en god vän från mitt arbete där. Han använder fortfarande, efter sex år i tufft klimat, sin HiLight till både belysning och laddning av mobiler!” 

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?

”Ingen. Jag är väldigt nöjd med att vara jag just nu.”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

”Självklart känns internet och mejl som starka kort. Det är bara drygt 20 år sedan jag skaffade min första mejladress och surfade på nätet för första gången. Idag kan nog ingen av oss tänka sig ett liv utan uppkoppling”.

9. När är du som mest produktiv?

”Med kniven mot strupen och en deadline runt hörnet. Därmed inte sagt att det ger bäst resultat. Ibland är det skönt att få sitta några timmar när kontoret är tomt, ensam med en stor kopp kaffe, och beta av de där listorna som annars bara blir längre och längre. Om jag istället ska vara kreativ är jag bäst utanför kontoret. När jag är på landet, tar en promenad eller fikar på stan”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

”Ingen tror jag – eller kanske snarare många. Jag vill plocka russinen ur var och en.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

”Det finns många spännande bolag, och där ska jag inte glömma bort vår egen bakgård. Självklart vill jag inte uppge enskilda bolag, men det finns några här på Things som jag gärna skulle gå in i. Ibland kopplar vi ihop investerare med relevanta startups. Ofta har då investerarnas kommentar efteråt varit att de först nu förstått hur bra och investeringsbara bolag det finns på hemmaplan, jämfört med de som de träffat i till exempel San Fransisco och Silicon Valley.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

”Oj, det minns jag inte ens! Det finns säkert ett helt gäng vurpor på vägen. En del har jag säkert inte ens uppfattat själv, och resten har jag preskriberat.” 

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

”Jag tänker inte riktigt så. De som inte är som, eller tänker som, jag, är antagligen de som jag skulle ha de mest intressanta och intensiva diskussionerna med framåt kvällen!” 

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

”Mobilen. Har jag den kan jag lösa det mesta. Då har jag tillgång till pengar, underhållning, jobb, kontakter och telefonnummer. För att inte glömma kart-apparna som är perfekta för mig som i princip saknar lokalsinne. Jag hävdar oftast själv att jag navigerar med hjälp av solen, men med en typisk svensk sommar är det tur att det även finns kompass i telefonen.”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

”De som är roligast att umgås med är de som utmanar mitt sätt att tänka och som vänder upp och ner på självklarheter. De ska även själva vara öppna för att ibland behöva ändra sin världsbild.” 

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

”Supersmart! Det skulle vara lite som med mobilen i fråga 14 - en egenskap som löser det mesta.”

17. Hur skulle du helst dö?

”Tyvärr har jag fått mer personlig erfarenhet nyligen, och kan därför inte svara ett klassiskt ’snabbt och smärtfritt’ längre. I vårt fall gav sjukdomstiden oss en tid att vara tillsammans mer och förbereda oss på det oundvikliga, att jämföra med en plötslig bortgång. Det är synd att vi har så svårt att prata om döden så att vi hellre undviker frågan helt. Det resulterar i att de efterlevande inte har en aning om hur vi vill ha det med begravning, gravsten och allt annat. Vi skjuter ofta på allt det roliga till ’sen’. Vi ska bara ta hand om allt ’det viktiga’ först och hinner kanske inte komma fram till ’sen’. Jag är ett ypperligt exempel på det, men jag försöker ändra mig och bli bättre på att njuta av vardagen. Jag sammanfattar svaret med att jag vill vara nöjd, redo och lycklig!”

Läs fler artiklar
LÄS MER