Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gör schnitzel av ärtor och backas av HM-arvinge – så går det för foodtech-bolaget Peas of Heaven

Artikel bild
Marcus Karlsson, medgrundare av Peas of Heaven. Foto: Press/TT

Köttutmanaren Peas of Heaven tycks ha vind i seglen. Det senaste året ökade omsättningen samtidigt som förlusten minskade ordentligt.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Skulle du med glädje beställa en vegetarisk hamburgare istället för en som är gjord av kött? Eller tillhör du vego-skeptikerna som helst inte äter växtbaserat?

Kanske har allt fler börjat välja att lägga icke-animaliska godbitar på tallriken under den senaste tiden. Det skulle man i alla fall kunna tro om man tittar på hur det gick för foodtech-bolaget Peas of Heaven förra året. 

Företaget, som tillverkar växtbaserat “kött” baserat på ärtor, fick se omsättningen öka till 67,2 miljoner kronor från 62,1 miljoner kronor året innan, enligt det senaste bokslutet. 

Resultatet landade på minus 5,2 miljoner kronor, även det en förbättring från året innan, då minusresultatet uppgick till 23,7 miljoner kronor. 

I sortimentet finns såväl växtbaserad schnitzel som rostbiff och chorizo, som inte endast verkar fresta kunderna. I augusti förra året rapporterades att bland annat Uchu AB, ett investmentbolag som drivs av Nils Tham (son till H&M:s storägare Lottie Tham), investerat i bolaget. Strax över 9,3 miljoner kronor plockades då in i en nyemission.

Det var inte första gången som grundarduon och bröderna Marcus och Lucas Karlsson tog in kapital till sitt bolag. 2021 tog man emot en investering som uppgick till 27 miljoner kronor från foodtech-investmentbolagen Nicoya tillsammans med Oyster Bay Venture Capital.

Läs mer: Foodtech-investeraren Nicoya kapar värderingarna i egna bolagsportföljen – över 100 miljoner borta: “Stålbad”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer