Efter Tretti - nu står Lekmer högst upp på Qliros försäljningslista

Breakit - Efter Tretti - nu står Lekmer högst upp på Qliros försäljningslista

Foto: Pressbild samt HENRIK MONTGOMERY / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakit kan avslöja att nästa bolag som e-handelsjätten Qliro gör sig av med är leksakssajten Lekmer.

I går kväll meddelade Qliro att man sålt sin e-handlare Tretti.se till konkurrenten Whiteaway för en kvarts miljard kronor.

Nästa e-handlare i Qliros bolagsportfölj som kan säljas är enligt Breakits källor leksakssajten Lekmer. Den ursprungliga planen var egentligen att först sälja Lekmer och därefter Tretti.se men lagerproblem ändrade tidsplanen.

Bakgrunden är Lekmers flytt av sitt lager till Arlanda stad vilket skapade stora problem i organisationen. Kostnaderna skenade och kunderna fick inte sina leveranser i tid. 

Effekten på Qliros rörelseresultat har varit förödande och i det första kvartalet ökade förlusten med över 15 miljoner kronor till 19,4 miljoner kronor jämfört med samma period förra året. Samtidigt sjönk omsättningen med 5 procent till 90,6 miljoner kronor.

Den svaga utvecklingen fick potentiella köpare att dra öronen åt sig och försäljningsprocessen lades därför tillfälligt på is.

”Som jag uppfattat det så avvaktar de processen tills Lekmer visar vinst igen och det lär dröja till fjärde kvartalet”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Lekmer omsätter mellan 450 och 500 miljoner kronor. Lyckas bolaget nå hygglig lönsamhet kan prislappen bli ungefär lika stor.

En potentiell köpare är konkurrenten Jollyrom som har sin bas i Göteborg och bland annat har den danska mediekoncernen Egmont i ägarlistan. Enligt Breakits källor har Qliro anlitat banken SEB som rådgivare i försäljningsprocessen.

Läs fler artiklar
LÄS MER