Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

”Ska bara kolla mejlen” – så påverkar dina mikropauser barnen

Artikel bild

Det är inte bara barnens skärmtid som har effekt på deras utveckling. Även mammas och pappas mobilfipplande spelar roll.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det skriver DN som hänvisar till en ny studie som har följt mer än ett dussin mammor och deras barn, alla yngre än ett år.

Resultatet är publicerat i den vetenskapliga tidskriften Child Development och visar på att antalet interaktioner mellan mammorna och barnen sjönk med 16 procent när föräldern använde telefonen – och med 26 procent under korta intensiva stunder, så kallade ”ska bara”-stunder. Till exempel när föräldern kände sig tvungen att titta i mejlen.

Sedan tidigare är det känt att antalet interaktioner mellan föräldrarna och barnet har påverkan på barnets språkutveckling. 

”Om föräldrarna är upptagna med mobilen ser de inte barnet och vad det gör. Så de kan inte säga ”titta, det är en blomma”. De kan inte uppmärksamma barnet på vad det behöver, ser och känner och tycker just där och då”, säger Anett Sundqvist, professor i psykologi vid Linköpings universitet som har forskat länge på hur barn påverkas av skärmtid.

LÄS MER: Svenska techföräldrar om barn och skärmtid – så gör de som själva jobbar inom tech

LÄS MER: Så gör techföräldrarna för att begränsa barnens skärmtid: ”Säger att tv:n är sönder”


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer