Sök

Qliro ska styckas - ny storägare driver på utförsäljningen

Qliro

FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Gårdagskvällens affär är bara början, enligt Breakits källor.

Under onsdagseftermiddagen fick Breakit kontakt med Qliro-chefen Paul Fischbein. Vi ville ha en kommentar till våra uppgifter att Qliro var på väg att sälja sitt e-handelsbolag Tretti.se.

”Vi kommenterar aldrig den typen av rykten”, var Paul Fischbeins svar i det läget.

Några timmar senare kom nyheten - Qliro säljer Tretti.se till konkurrenten Whiteaway för en kvarts miljard kronor. 

Och den transaktionen är, enligt Breakits källor, bara den första i en rad av försäljningar.

”Planen är att stycka bolaget”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

I flera år har det spekulerats om ett sådant scenario. Qliro äger en hel portfölj av e-handelsbolag men har aldrig lyckats få ut tillräckligt med samordningsfördelar utan istället har koncernen förlorat stora pengar. Den senaste kvartalsrapporten, som släpptes i mitten av april, visade på en förlust efter skatt på över 40 miljoner kronor.

Men nu tycks ägarnas tålamod vara på upphällningen. Utlösande faktorn blev när det privata investmentbolaget Rite, som drivs av finansmännen Peter Lindell och  Christoffer Häggblom, kom in som ny storägare i mars. Rite har varit drivande i processen att få till en styckning av Qliro, enligt Breakits källor. De har stöd av flera andra större ägare och målet är att så snabbt som möjligt renodla koncernen.

Qliro består idag av e-handelsbolagen Cdon, Lekmer, Nelly och Gymgrossisten. Dessutom håller man på att bygga upp en betaltjänst under namnet Qliro Financial Services. 

”Rites mål är att sälja det mesta, möjligen vill man behålla finansdelen som har potential att växa rejält”, säger en källa till Breakit.

Trots att Qliro så sent som i december 2014 gjorde en nyemission på nästan 650 miljoner kronor har de stora förlusterna satt fart på spekulationerna att bolaget kan tvingas till ytterligare en nyemission.

”Som jag uppfattat det är en orsak till utförsäljningarna att man vill undvika en nyemission”, säger en av Breakits källor.

Läs mer