Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Var en av hjärnorna bakom Open AI – nu startar han rival

Sam Altman och Ilya Sutskever. Foto:TT/Press

Ilya Sutskever var forskningschef på världens mest hajpade AI-bolag. För ett tag sedan lämnade han bolaget och nu står det klart vad han ska göra: Skapa superintelligens som är säkert.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Medgrundaren och forskningschefen Ilya Sutskever lämnade Open AI i våras, ungefär ett halvår efter att han kuppade bort Sam Altman från vd-posten. Nu står det klart vad han ska göra. 

På X skriver Ilya Sutskever att han nu startar en slags konkurrent till Open AI med syfte att utveckla avancerad AI, skriver Bloomberg. Bolaget har fått namnet Safe Superintelligence och ska inte drivas av kommersiella krafter.

“Detta bolag är speciellt på det sättet att dess första produkt kommer att vara den säkra superintelligensen, och vi kommer inte att göra något annat tills vi nått dit”, säger Ilya Sutskever till Bloomberg.

En orsak till att Sam Altman petades från vd-posten i höstas var på grund av oro för säkerheten. Ilya Sutskever vände efter kuppen och stöttade Sam Altman. Han säger nu att de har en god relation. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer