Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Adlibris tappar i omsättning – men ökar resultatet (och vänder till vinst)

Artikel bild
Adlibris vd Jonas Karlén. I bakgrunden Adlibris lager i Morgongåva. Bilden är ett kollage. Foto: Press

E-handelsjätten lägger korten på borden och visar att omsättningen minskar – samtidigt som bolaget vänder till vinst.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

När någon säger “1997” så kanske vissa tänker på att det var året som världens första klonade får, Dolly, visades upp. 

Andra kanske tänker på att det var året som Adlibris startades av bland annat Pär Svärdson, som även har grundat nätapoteket Apotea. 

För Adlibris började det hela började med försäljning av böcker genom e-handel och några fysiska butiker i Sverige. 

Genom åren har verksamheten förflyttat sig över landsgränserna och har nu även dotterbolag i både Finland och Norge. Dessutom har sortimentet utökats från endast böcker till pyssel, kontorsmaterial, leksaker och garn (apropå Dolly). Idag ägs bolaget helt och hållet av en ännu större spelare, Bonnier. 

Så hur såg det gångna året ut för e-handlaren, i kronor och ören?

Omsättningen uppgick till 1,8 miljarder kronor, ett tapp från 1,9 miljarder kronor året innan. Det såg däremot desto ljusare ut på resultatraden. Årets resultat landade på 13,1 miljoner kronor, att jämföra med minusresultatet på 1,3 miljoner kronor året innan, enligt den färska årsredovisningen. 

Logistiken och kundleveranser har fungerat mycket väl under vad bolaget benämner som högsäsongen: Black Week och julhandeln. Man har även beslutat om att investera i ökad automatisering av den befintliga logistikanläggningen i Morgongåva under de kommande åren, i syfte att öka lönsamheten. 

Men det hände mer än så för e-handlaren förra året. Bokkedjan Pocket Shop har köpts upp, vilket Breakit har rapporterat om tidigare. Adlibris har även gjort sig av med bolagen Mediafy och ODLANU i Sverige.

Bolaget håller samtidigt ett öga på omvärlden. Konkurrensen från utländska och lokala konkurrenter förväntas fortsatt vara stark, med fortsatt marginalpress. Vidare står det att det ekonomiska läget och politiska oron i Sveriges närområde förväntas bestå under året, och därmed även den försvagade köpkraften hos kunderna. Adlibris ser därför till att anpassa sig.

Breakit har sökt Adlibris. 

Vill du läsa mer om e-handel? Ladda ner vår stora e-handelsrapport där vi går igenom de 50 högst värderade e-handlarna och dessutom 30 stycken rising stars. Klicka här för att ta del av rapporten.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer