Tencent nära köp av Supercell – värderas till 75 miljarder

Tencent Supercell
Tencent nära köp av Supercell – värderas till 75 miljarder

Ilkka Paananen, vd och medgrundare av Supercell. Foto: AP Photo/Markku Ulander.

Erik Wisterberg

Reporter

King, Mojang – och nu Supercell. Tencent uppges vara nära att köpa majoriteten av den finska spelstudion, för en jättesumma.

Svenska Mojang, bolaget bakom Minecraft, såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014. När Candy Crush skapare, den svenskgrundade mobilspelstudion King köptes av Activision Blizzard i november 2015 landade prislappen på 50 miljarder kronor. 

Nu kommer uppgifter som tyder på en ny affär som sätter en ny ribba.

Wall Street Journal publicerade under onsdagskvällen en artikel som pekar ut den kinesiska jätten Tencent som blivande köpare av finska Supercell, bolaget som skapat mobilspelet ”Clash of Clans".

Tencent är enligt Wall Street Journal nära ett köp av en en majoritetsandel till en värdering på "minst 9 miljarder dollar", motsvarande 75 miljarder svenska kronor. 

Tencent tog nyligen en mindre aktiepost i det svenska spelbolaget Paradox, i samband med bolagets börsnotering. Vd:n Fredrik Wester spådde i en intervju med Breakit goda möjligheter för ytterligare affärer på den nordiska marknaden. 

"Det är många internationella bolag som dammsuger den nordiska marknaden efter utvecklare som äger sina egna varumärken och har ett bra track record. De få som finns kvar har goda möjligheter att locka till sig kapital", sade Fredrik Wester då.

Kinesiska Tencent har sedan tidigare partnerskap med bolag som Riot Games, CJ Netmarble, och Miniclip, via aktieinvesteringar eller distributionsdealar. Tencent är en av världens största techinvesterare, som under 2015 gick in i runt 50 bolag.

Om affären med Supercell går igenom blir det Tencents största investering någonsin, enligt Wall Street Journal. Tencent uppges förhandla med Supercells majoritetsägare Softbank group om att köpa bolagets andel.

En överenskommelse väntas offentliggöras nästa vecka, om parterna kan enas.

Softbank gick in i Supercell 2013 och köpte då 51 procent av aktierna för drygt 12 miljarder kronor. I fjol ökade Sotfbank sin ägarandel till 73 procent, i en transaktion där köpeskillingen inte offentliggjordes. 

Supercell, grundat 2010, har byggt sin lönsamma affär kring blott fyra spel: Hay Day, Clash of Clans, Boom Beach och Clash Royale.

Tencents intresse för Supercell framkom  i medieuppgifter redan under maj, men då var värderingen inte känd.

Läs fler artiklar
LÄS MER