Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Rekordår för Benjamin Kibebes Renewed: “Alltid haft en dröm om att driva eget”

Artikel bild
Benjamin Kibebe, vd Renewed. Foto: Press

Benjamin Kibebe gick från fotbollsplanen till entreprenörslivet.
Nu växer hans affär rejält:
“Man måste prestera varje dag”.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Han var tidvis utskälld som mittback i AIK i början av 00-talet men hade sedan en lyckad internationell karriär. 

Nu gör Benjamin Kibebe något helt annat. Han äger och driver Renewed, som säljer begagnade mobiltelefoner. 

Hur hamnade du här? Det känns som en bit från fotbollsplanen?

“Jo det är det, när jag flyttade hem 2013 så var alternativet att fortsätta inom fotbollen, som kommentator, tränare eller agent eller något liknande. Men jag ville komma in i IT-branschen”, berättar han. 

Och det gick eftersom han hade utbildat sig till civilekonom samtidigt som han gjorde karriär som fotbollsspelare.

Efter att ha jobbat ett par år fick han under 2021 chansen att kliva in som vd på Renewed och strax hade han köpt hela bolaget. 

“Jag har alltid haft en dröm om att driva eget och att det blev just det här var mer av en slump och att jag såg att det fanns en möjlighet att växa.”

Förra året växte bolagets omsättning mycket riktigt också, med 80 procent till 65 miljoner kronor och gjorde en liten vinst på i runda slängar 500.000 kronor. 

I år, efter bara fem månader har omsättningen redan hunnit slå det, planen nu är att omsätta 150 miljoner kronor under 2024, fortfarande med lönsamhet.

“Både 2022 och 2023 var tufft”, säger Benjamin Kibebe.

“När jag kom in ändrade vi strategi och satsade på att bygga upp vår struktur och på att stärka varumärket.”

Hittills har det mest handlat om försäljning till privatpersoner, men fokuset framöver är både att expandera till nya marknader och att satsa på företagsförsäljning. Från det sistnämnda är där merparten av tillväxten ska komma.

“De företag som vi har avtal med har kontaktat oss och så har vi satt upp ett konto åt dem, så det är en marknad som vi inte har bearbetat ännu.”.

Konkurrensen får ändå ses som ganska hård på marknaden. Swappie, Refurbed och flera andra konkurrenter finns men Benjamin Kibebe tror att deras satsning på kvalitet och att de har byggt upp ett partnerskap med flera aktörer är det som gör att de kommer att gå vinnande ur striden.

“Det kostar mer kortsiktigt men blir mer lönsamt på lång sikt”, säger han. 

Att gå från fotbollsplanen till entreprenörskap kan tyckas vara tvära kast. Men den forne fotbollsspelaren ser många likheter mellan hans båda karriärer.

“Som fotbollspelare måste man ju alltid prestera, den edgen saknar man när man kommer utanför den världen. Men det får man lite som entreprenör, man måste prestera varje dag”. 

Man får ju också mycket kritik som fotbollsspelare, hur kan man använda sig av det?

“Man lär sig ju att leverera och inte ta åt sig så mycket. Det är därför jag tycker att det är väldigt bra att barn håller på med idrott. Man lär sig att misslyckas, för det kommer man göra och ändå fortsätta.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer