Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så stoppar du Instagram från att träna Metas AI på dina bilder – steg för steg

Artikel bild
AI-protest på Instagram, här hos influencern Prosenkilde, Metas grundare och vd Mark Zuckerberg och bekräftelsemejl från Meta. Foto: Skärmdump/TT

Dina semesterfoton, bilderna på barnen, captions och festkvällar på stories. Meta vill använda allt du har lagt upp för att träna sin AI. Det har fått användare världen över att gå i taket. Nu kräver de i ett upprop att Meta släcker ner AI-programmet.

Dessutom: Här är knepet för att stoppa AI:n från att använda dina bilder.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Sociala medier-jätten Meta har börjat gå ut och informera Instagram-användare globalt om att deras data kan användas för att ”utveckla och förbättra” företagets AI-produkter, det vill säga träna AI:n. Policyförändringen som börjar gälla 26 juni innebär att det i stort sett blir fri lejd på bilder, texter och videofilmer som användarna har lagt upp i sina flöden. Meddelanden som skickats privat berörs inte. 

De nya villkoren har både förargat grupper som jobbar med digitala rättigheter, som kallar det ”misshandel av personlig data för AI”, och sociala medier-användarna. På Instagram sprids just nu en namnlista i protest mot de nya villkoren. 

I den står det att personen i fråga äger rättigheterna till sina bilder själv, inte ger sitt samtycke att de används för att träna generativ AI och att Instagram bör släcka sitt AI-program. Flera hundratusentals har hittills skrivit under.

För den som vill stoppa Meta från att lägga vantarna på diverse selfies, badbilder eller väldokumenterade festkvällar finns dock en annan väg att gå. Men den är – av design får en anta – lite krånglig. 

Så här går det till: 

På vyn över det egna kontot, klicka på de tre strecken längst upp till höger. Gå därifrån till ”Inställningar och integritet” och scrolla sedan nästan allra längst ner i listan till ”Om”. Därifrån klicka på kategorin ”Integritetspolicy” och en blålänk där det står ”rätt att invända”. 

Den som vill stoppa AI-träningen på egna bilder får sedan motivera sin invändning i fritextform och bekräfta med en kod som kommer från ett Facebook-mejl. Därefter tar Meta ställning till om invändningen godkänns. 

Rätt krångligt, med andra ord. Det finns också en möjlighet att invända i det mejlet som Meta skickade ut till användarna om villkorsförändringarna förstås, för den som sparat detta. 

Någorlunda på ämnet: Det finns en komiker som heter John Early som har tagit upp techjättarnas ibland medvetet krångliga sätt att kommunicera med sina användare. Han skämtar om hur Apple frågar användare om godkännande att bli spårade och jämför det luftiga och runda ordet ”Allow” (alltså tillåt) med den ”fulare” ordföljden i alternativet ”Ask app not to track”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer