Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrmännen: Vi röstar nej – Teslas vd förtjänar inte 500 miljarder

Artikel bild

”Det blir et nei”.

Elon Musk backas inte av norska oljepengarna i tvisten om hans enorma ersättningspaket på Tesla. I veckan röstar aktieägarna om ”megalönen”.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det har blåst upp till kamp om huruvida Elon Musk gjort sig förtjänt av ett ersättningspaket på runt 500 miljarder kronor som vd för elbilsbolaget Tesla. Det enorma paketet var klappat och klart 2018 men stoppades i början av året av en domare i Delaware. I veckan röstar Teslas aktieägare ännu en gång om det enorma pengaregnet och vd:n har uppmanat alla småsparare globalt att engagera sig

Vissa aktieägare har redan sagt sitt. Norska oljefonden kommer inte att ställa sig bakom Musk-paketet, skriver CNBC. Och det kan spela roll. Oljefonden är nämligen Teslas åttonde största ägare men har i sammanhanget ”bara” strax under 1 procent av aktierna värda 7,7 miljarder dollar, motsvarande 80 miljarder kronor. 

I ett uttalande uppger oljefonden att den uppskattar det värde som ”herr Musks ledarskap har genererat sedan 2018” men att de är ”oroade över den totala omfattningen av bonusen”.

Oljefonden, bör nämnas, röstade även nej till ersättningspaketet 2018. 

Norska Oljefonden meddelade också att den kommer rösta för ett annat investerarförslag som gäller en policy som öppnar för kollektiva förhandlingar och rätten att förena sig fackligt. Det förslaget kommer avhandlas på årsstämman, över sju månader in i strejken mot Tesla i Sverige.

Norska oljefonden äger ungefär 1,5 procent av världens alla noterade aktier. 

Teslas årsstämma äger rum 13 juni. 

LÄS ÄVEN: Tesla-vd:n megabonus sågas igen – ”Elon Musk kan inte bara be sin bror och sina bästisar om miljarder”

LÄS ÄVEN: Domare: Fel att ge 560 miljarder kronor till Musk

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer