Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Konkurs för Utopia Musics svenska dotterbolag

Artikel bild
Foto: Istockphoto.com / Skärmdump

Utopia Music bestämde sig för att lämna Sverige. Nu har dotterbolaget i Stockholm gått i konkurs.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det krisande musikbolaget Utopia har tvingats ansöka om konkurs för det svenska dotterbolaget Utopia R&D Tech. Det visar handlingar från tingsrätten i Stockholm som Breakit har tagit del av. 

Utopia Music grundades av svensken Mattias Hjelmstedt och har haft ekonomiska problem under en tid. Under 2021 och 2022 köpte Utopia flera bolag under ett intensivt år. För att bara ett år senare tvingas sälja flera av de förvärvade bolagen

I mars 2023 kunde vi på Breakit avslöja att Utopias svenska dotterbolag hade miljonskulder och att anställda, som inte hade fått någon lön, hotade med att sätta bolaget i konkurs. Då handlade det om bland annat skatteskulder på 8 miljoner kronor. Men bolaget meddelade att de skulle åtgärda de försenade lönerna.

Några månader senare tvingades Utopia att försätta två dotterbolag i Finland respektive Storbritannien i konkurs. Istället skulle all utveckling i bolaget ske från kontoret i Stockholm.

Men nu försätts alltså även det bolaget i konkurs. Utopia R&D Tech påbörjade redan i maj processen med at avveckla bolaget och det är den tillsatta likvidatorn som senare samma månad har ansökt om att sätta bolaget i konkurs. Något som tingsrätten också beslutade om att godkänna den 24 maj.

“Grunden för yrkandet är att Bolaget är på obestånd”, heter det i ansökan.

Breakit har sökt företrädare för Utopia Music för en kommentar men de har inte återkommit i tid till den här publiceringen. Sajten Music Business Worldwide rapporterade i mitten av maj om Utopias nya nedskärningar, något som skulle inkludera en stängning av kontoret i Stockholm där 75 anställda påverkades. 

“Likvideringen av det svenska bolaget meddelades som en del av Utopia Musics omprofilering till Proper Group i maj”, skriver en presstalesperson till Breakit och fortsätter sedan:

“Beslutet att stänga det svenska bolaget skedde på grund av att det inte längre var klokt (att ha kvar reds.anm.) utifrån affärsmässiga eller ekonomiska anledningar.”

Men likvidationen av Stockholmsbolaget har alltså resulterat i en konkurs istället. I en kommentar förklarar talespersonen för Utopia förloppet såhär:

"Det fanns inga styrelseledamöter tillgängliga i det svenska dotterbolaget som kunde ansöka om konkurs åt bolaget. Därför var Utopia Music tvungna att tillsätta en likvidator som kunde ansöka om konkurs, vilket gjorde att en officiell konkursförvaltare kunde utses."

I maj i år var de fastställda skulderna i Utopia R&D Tech på över 40 miljoner kronor enligt uppgifter från Kronofogden. 

Mattias Hjelmstedt lämnade sin roll som vd för Utopia i februari i år. Sedan dess har gruppen bytt namn till Proper Group och utöver nedskärningarna så meddelade bolaget i maj också att de ville ta in 6 miljoner euro (cirka 67 miljoner kronor) i nytt kapital.

Uppdatering med citat från Utopias talesperson om förloppet från likvidation till konkurs.

Läs mer