Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mypauze lovades miljonbelopp i Draknästet – men vad som faktiskt hände sen fick tittarna inte se

Artikel bild
Stephanie Spindler Jonsson. Foto: Press. Bakgrundsbild från TT

Stephanie Spindler Jonsson slog igenom i SVT:s program Draknästet – där det framgick att två drakar skulle investera över en miljon kronor i entreprenörens bolag.

Nu kan Breakit avslöja att så inte blev fallet. Bolaget, som vill hjälpa barn och vuxna att helt skärma av, är alltså ännu ett fall där tittarna fått se att bolag fått investerare på kroken, men att det sedan bakom kulisserna fått ett helt annat utfall.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Tänk att verkligen kunna koppla bort sig från mobilen oftare, oavsett om man är hemma, på jobbet eller i klassrummet.

Det vill Stephanie Spindler Jonsson göra möjligt för både barn och vuxna genom bolaget Mypauze, som tagit fram ett slags fodral som blockerar alla signaler och minskar strålning från mobiltelefonen. När mobilen ligger i fodralet är den alltså helt tyst och frånkopplad från omvärlden. 

Med den idén bröt entreprenören igenom bruset när hon pitchade in företaget under bästa sändningstid i SVT:s program Draknästet. Programmet spelades in 2021, och sändes under hösten samma år. I rutan fick tittarna se att två drakar nappade på idén: Sara Wimmercranz och Shervin Razani. 

Efter en del förhandlande valde de båda att tillsammans investera 1,2 miljoner kronor för tolv procent av bolaget. Diskussionerna fortsätter däremot efter själva inspelningen, och var i sitt slutskede när Breakit rapporterade om detta hösten 2021. 

Men det blev aldrig någon investering, kan Breakit nu avslöja. 

I ett mejl berättar Stephanie Spindler Jonsson att hon gjorde en deal med Sara Wimmercranz och Shervin Razani i Draknästet. Men det handlade inte bara om pengar. 

Eftersom att Mypauze-grundaren redan innan programmet hade landat i en annan investering så var hon mer ute efter drakarnas mjuka värden, det vill säga kontaktnät, kompetens, kunskap, erfarenhet och engagemang, berättar entreprenören. 

“Själva investeringen i sig var mer ett plus och det var jag väldigt tydlig med att förmedla. Dock kom det inte med i tv-rutan”, skriver hon i mejlet. 

Efter programmet fortsatte en dialog med drakarna och i diskussionerna insåg hon att de inte hade möjlighet att ge den tiden och det engagemanget i bolaget som hon efterfrågade. Därav blev det alltså inte någon investering, enligt Stephanie Spindler Jonsson. 

“Vår dialog var väldigt transparent och vi har fortsatt hålla kontakten sen dess.”

Det är inte första gången som Draknästet-tittarna fått se entreprenörer kamma hem en investering men som sedan in blev av. 

Systrarna Linn Ekberg och Julia Ekberg med sitt horsetech-bolag ZacZess tackade ja till en miljon kronor från Sara Wimmercranz när programmet spelades in 2022. Men så blev det alltså inte. Samma säsong säkrade även bolaget Zoma Relaxation Drink en miljoninvestering av Lena Apler och Shervin Razani . Men efteråt blev utfallet annorlunda och ingen investering gjordes. 

Tillbaka till Mypauze.

Så här långt tycks verksamheten ha klarat sig bra utan drakarna. 2023 omsatte företaget drygt 1 miljoner kronor, med ett resultat på 121.000 kronor, enligt den senaste årsredovisningen. Det kan jämföras med året innan då omsättningen nådde 512.000 kronor med ett minusresultat på 376.000 kronor. 

Från att Stephanie Spindler Jonsson pitchade in bolaget i rutan har bolaget gått från att sälja mobilfodral till att även erbjuda en mängd nya produkter.

“Vi har vidareutvecklat vårt sortiment mot skolan där vi lanserat ett 150-tal nya artiklar under det senaste året med fokus på att förbättra studiero och hjälpa barn att utvecklas och lära genom lek och pedagogiskt studiematerial”, skriver hon i mejlet. 

Det står även att bolaget ägs av Mypauze Holding AB, som enligt databasen Eivora, till största delen ägs av Spindler International AB, som i sin tur kontrolleras av Stephanie Spindler Jonsson. Även Almi Invest Småland står med som en av de största ägarna. 

Breakit har sökt Shervin Razani och Sara Wimmercranz. 

Läs mer: Nya drakar i tv-rutan – serieentreprenören och advokaten som blev riskkapitalist

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer