Soundcloud får in Twitter som ägare - tar in över 800 miljoner

Soundcloud

ERIC WAHLFORSS ÄR MEDGRUNDARE TILL SOUNDCLOUD. FOTO: AP/TT/RICHARD VOGEL

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Det svenska techbolaget Soundcloud är på väg att stänga en stor finansieringsrunda. Nu kommenterar bolaget Twitters intåg som ägare.


Det är den ansedda amerikanska techsajten Recode som, sent på tisdagskvällen svensk tid, avslöjar att mikrobloggen Twitter blivit ny storägare i Soundcloud.

Uppdaterad: Nu bekräftar också Soundcloud investeringen med följande kommentar:

"Vi kan bekräfta att Twitter har gjort en investering i Soundcloud. Båda företagen underlättar och inspirerar samtida kulturyttringar i realtid, samtidigt som vi når miljontals människor runt om i världen . Denna investering gör det möjligt för Soundcloud att förbli fokuserat på att bygga värde för kreatörer och lyssnare, och att fortsätta den globala utrullningen av många nya initiativ som vår nyligen lanserade prenumerationstjänst , Soundcloud Go", skriver Soundcloud i ett mejl till Breakit och andra medier på onsdagen.

Musiktjänsten, som grundats av svenskarna Eric Wahlforss och Alexander Ljung, har tidigare brottats med finansiella problem men nu tycks dessa vara ur världen. Twitter går in med runt 70 miljoner dollar, motsvarande 580 miljoner kronor, och ytterligare 30 miljoner dollar ska vara på väg in från andra investerare.

Enligt Recode värderas Soundcloud till 5,8 miljarder kronor (700 miljoner dollar) i den här finansieringsrundan. det är på samma nivå som när bolaget tog in kapital 2014.

Det framgår inte av Recodes rapportering men sannolikt har de svenska grundarna tvingats gå med på en hel del finansiella eftergifter för att värderingen på bolagen inte skulle minskas.

För två år sedan pekades Twitter ut som köpare av hela Soundcloud men då backade det amerikanska techbolaget ur affären.

Twitters vd Jack Dorsey vill inte ge några finansiella detaljer men bekräftar för Recode att man nu är en av delägarna i Soundcloud:

“Tidigare i år gjorde vi en investering i Soundcloud via Twitter Ventures. Vi har varit goda samarbetspartners och deras sätt att jobba med en aktiv community liknar vårt sätt att jobba på många sätt”, säger han till Recode.

Läs mer