Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hyllades av Oprah Winfrey och växte i raketfart – nu tvingas Steamery skära ner: “Mycket svårt”

Artikel bild
Oprah Winfrey, Petra Ringström Oxhamre och Frej Lewenhaupt. Foto:TT/Press

De har prisats som “Årets tillväxtbolag” och vuxit snabbt utan en tillstymmelse till riskkapital – med en produkt som blivit hajpad i USA.

Men nu har klädvårdsbolaget Steamery tvingats säga upp personal – på en tuffare marknad.

“Vi är djupt medvetna om vilken påverkan detta har på våra drabbade kollegor och deras familjer”, säger vd:n.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

För ett par år sedan skrev Breakit flera gånger om Steamery, klädvårdsbolaget som grundades i mitten av 2010-talet av tre svenskar i Shanghai. Grundartrion bestående av Petra Ringström Oxhamre, Frej Lewenhaupt och Martin Lingner fick idén till snygga klädvårdsprodukter som klädångare från sin tid i modebranschen. 

Deras tajming var exemplarisk. 

Det gick nämligen med raketfart. Utan riskkapital tripplades försäljningen till 38 miljoner 2018. Bolaget fanns då på 60 marknader med 1000 återförsäljare globalt och vann pris som ”Årets tillväxtbolag”. Sedan dess har det tickat uppåt, till 78 miljoner, 94 miljoner och 132 miljoner kronor 2020-2022. Alltid lönsamma.

Men det var då det – när högkonjunkturen var extra bränsle i tanken, och kunderna hade mer pengar att spendera på prylar. Nu kan Breakit berätta att Steamery tappat kraft och tvingats att skära ner.   

Så många sägs upp på Steamery

Breakit får skriftliga svar av Frej Lewenhaupt, som tog över vd-rollen från medgrundaren Petra Ringström Oxhamre för ett antal år sedan. Han bekräftar att bolaget tvingas bromsa och kapa i personalstyrkan.

”Att genomföra den var ett mycket svårt beslut eftersom vi är djupt medvetna om vilken påverkan detta har på våra drabbade kollegor och deras familjer”, skriver han. 

Det handlar om en omorganisation där personalstyrkan minskas från 38 till 32 personer, vilket motsvarar 16 procent. Nedskärningarna har förhandlats fram med facket. 

”Eftersom vi är ett egenfinansierat bolag så gör vi löpande insatser för att optimera våra budgetar och försäkra finansiell stabilitet för framtiden. Som en del av det prioriterar vi investeringar och projekt som bidrar mest till vår tillväxt. Detta har vi även gjort nyligen för att i största mån hålla ner antalet som påverkats av omorganiseringen”, skriver Frej Lewenhaupt vidare. 

Han skriver att precis som andra bolag så har Steamery märkt av hur den globala marknaden blivit mycket volatil. 

”Som en konsekvens av det så växer inte Steamery i den takt som vi hade förväntat oss och förberett oss för. Därför behövde vi agera proaktivt genom att anpassa vår kostnadsstruktur till den faktiska tillväxttakten.”

Så går det för Steamery nu

Utan att avslöja siffrorna i detalj så skriver Frej Lewenhaupt att 2023 gjorde Steamery en ”liten tillväxt” med fortsatt lönsamhet, om än under målet på 15 procent. 

Vad gäller 2024 skriver han följande:

”Vi visar inte ett minusresultat varje månad utan vi följer en normal säsongsvariation varav det finns månader där vi är lönsamma och vissa månader som vi inte är det. Det är något som vi tar i beaktning samt planerar och budgeterar inför”, svarar han. 

Han skriver att det fanns en risk inför året att likviditeten periodvis skulle vara lägre.

”Det är därför vi har vidtagit åtgärder för att se till att vi fortfarande kan fokusera på de projekt och investeringar som gynnar vår tillväxt. Med de initiativ vi har vidtagit så finns inga risker när det kommer till likviditet eller resultat längre.”

Vidare skriver vd:n att ledningen har varit helt transparenta med läget inför personalen. 

”Vi är oerhört stolta över vårt team och hur de har hanterat denna utmanande period. Trots dessa utmaningar, ser vi fortfarande tillväxt genom kommande innovativa produktlanseringar som fortsätter att driva klädvårdskategorin framåt, vår första reklamkampanj i Londons tunnelbana och en ny spännande bok som vi precis har lanserat”, skriver Frej Lewenhaupt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer