Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tesla-vd:n megabonus sågas igen – ”Elon Musk kan inte bara be sin bror och sina bästisar om miljarder”

Artikel bild
Elon Musk, vd för Tesla, och styrelseledamöterna som ifrågasätts James Murdoch och Kimbal Musk. Foto:TT

Elon Musk skulle ha fått ett tillskott på 500 miljarder kronor (!) från Tesla. Om inte en domare hade stoppat den enorma ersättningen till vd:n.

Nu närmar sig ödesdagen då aktieägarna får säga sitt och striden är i full gång om Musks ”megalön”.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det kan inte ha gått någon förbi att Elon Musk – Tesla-vd:n, X-ägaren och SpaceX-grundaren – har fajtats om titeln som världens rikaste man de senaste åren. Och han kan vara på väg att bli ännu rikare. 

Om några dagar ska det nämligen avgöras om huruvida Elon Musk har aktieägarna med sig i frågan om det omstridda och stoppade ersättningspaketet idag värt 46 miljarder dollar, alltså nära 500 miljarder kronor, som är en del av ett optionsprogram på Tesla. En ersättning som klubbades 2018 men som stoppades av en domare i Delaware tidigare i år. 

På torsdag ska aktieägarna ännu en gång rösta om saken och om bolaget ska flytta från Delaware till Texas som en protest mot domslutet i januari. Båda sidorna kampanjar för fullt. 

Till exempel så har Elon Musk hotat med att höra av sig till europeiska nätmäklare som Avanza om de inte låter Tesla-ägare rösta på elbilbolagets årsstämma. 

Affärstidningen Fortune skriver om ett investerarmöte i veckan där bland annat New Yorks revisionschef Brad Lander uppmanade aktieägarna att rösta nej till miljardregnet över Musk. 

Lander, vars kontor förvaltar 271 miljarder dollar i fem pensionsfonder som tillsammans har aktier till ett värde av 3,4 miljarder dollar i Tesla, sa då att Tesla misslyckats att få in oberoende representanter i styrelsen för aktieägarnas skull, trots att de måste. Och han sa också att pensionsfonderna inte bara kommer att rösta ner ersättningspaketet utan också säga nej till förnyat förtroende för Elon Musks bror Kimbal Musk och James Murdoch i styrelsen.

Dessutom kritiserar han Elon Musk för att vara en "deltids-vd" som bara jagar ”nya, glänsande saker”.

Han varnar för att nästa veckas beslut kan få ringar på vattnet i hela näringslivet. 

”När miljardärer kringgår reglerna så drabbas vanligt folk (...) En miljardär kan inte bara få sin bror och sina bästisar att bestämma vilka regler de följer och vilka domstolar de lyssnar på.”

Enligt Brad Lander så ska hans kontor försökt framföra sin kritik till Tesla utan att få så mycket som ett telefonsamtal tillbaka. 

Vad som kommer att ske och vad konsekvenserna av det blir återstår att se. Teslas årsstämma äger rum torsdagen den 13 juni.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer