Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SPP

Genomgång: Hur mycket behöver företagare spara till pensionen?

Artikel bild
Oscar Isvén Backlund, SPP.

Är du företagare är du fri att själv bestämma hur du vill pensionsspara. Hur mycket du behöver avsätta kan vara svårare att komma fram till. ”Börja med att fundera över hur du vill att ditt framtida liv ska se ut”, tipsar pensionsexperten Oscar Isvén Backlund.

Som företagare är det du som planerar ditt pensionssparande. Men hur mycket är egentligen lagom att avsätta?

”För att komma fram till vad du behöver spara kan du räkna baklänges”, säger pensionsbolaget SPP:s pensionsexpert Oscar Isvén Backlund.

Hur stor pension vill du ha i framtiden?

När vill du gå i pension och hur vill du att ditt liv ska se ut då?

Börja med att besvara följande frågor:

  • Hur vill du att ditt liv ska se ut den dagen du går i pension?
  • När vill du gå i pension? 
  • Hur mycket pengar vill du ha att röra dig med då?
  • Kommer dina utgifter att öka eller minska?

Dagens pensionärer lever i regel längre och är friskare. Räkna med att du sannolikt kommer att njuta av många aktiva dagar efter pensionsdagen. I början av pensionen kanske du vill ha pengar till resor och aktiviteter, medan du längre fram kanske behöver kapital till praktiska sysslor hemma. Klarar du dig på en mindre inkomst eller vill du ligga kvar på samma inkomstnivå som idag? Om du är van ta utdelning från företaget bör du räkna ut en snittinkomst, netto efter skatt, som inkluderar både lön och utdelning, så att du kan göra en rättvis jämförelse.

Se över hur mycket du har sparat

minpension.se får du snabbt en översikt över ditt samlade pensionskapital och en prognos över förväntad pension. Prognosen utgår från att du fortsätter betala in till din eventuella tjänstepension på samma sätt som nu, fram till pensionen och med en värdeutveckling som kompenserar för inflationen.

Du kan förstås ha andra tillgångar och annat sparande som du planerar att använda efter pensionen. Men kom ihåg att du även som pensionär behöver en buffert för oförutsedda utgifter och pengar till exempelvis husreparationer, semesterresor eller köp av ny bil. Tänk på att det kan bli svårare att få lån till sådant om dina inkomster inte är så höga.

Gör en realistisk beräkning baserad på din nuvarande pensionsprognos och den del av ditt övriga sparande du är bekväm med att sätta av till löpande kostnader.

Vill du bolla med en av SPP:s licensierade rådgivare? Boka ett digitalt möte här.

Räkna ut vad du vill och kan spara

När du räknat ut vilken pension du vill ha och hur din prognos ser ut bör du jämföra dessa två siffror. Hur ligger du till i förhållande till ditt mål?

Det är inte ovanligt att egenföretagare saknar tjänstepension eller sparar för lite. Många får råd om tjänstepension som baserar sig på hur det fungerar för en typisk anställd, men för dig som företagare gäller andra regler. Du kan också själv bestämma hur du vill utforma ditt sparande i form av månadsavsättningar eller en större engångsavsättning i slutet av varje år.

Erbjudandet som löser din pension som företagare – snabbt och enkelt. Läs mer här!

Läs mer