Yubico-grundaren Stina Ehrensvärd vinner KTH:s pris

Yubico Yubikey KTH
Yubico-grundaren Stina Ehrensvärd vinner KTH:s pris

Stina Ehrensvärd. Foto: Press.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Stina Ehrensvärd ser ut att ha hittat nyckeln till en miljardmarknad. Nu belönas hon med ‘KTH:s stora pris’.

Hon är alla IT-hackares mardröm och ser ut att ha hittat nyckeln till en miljardmarknad. Nu belönas hon med ‘KTH:s stora pris’.

Stina och Jakob Ehrensvärd har tagit fram USB-nyckeln Yubikey för att öka säkerheten när du ska logga in på en tjänst. Tekniken gör att användaren inte längre behöver komma ihåg några lösenord. Istället skapas ett krypterat engångslösenord varje gång man använder datorn.

Nu vinner Stina Ehrensvärd som är vd för bolaget, KTH:s stora pris. Det innebär en prissumma på 1,2 miljoner kronor.

”Jätteoväntat och jätteroligt. Men det hade inte varit möjligt utan mitt team, och speciellt tack till min man Jacob, som är grundutvecklare av tekniken.”


Är han avis på dig nu?

”Hade jag fått dela hade jag gjort så att båda namn stått där. Det hade faktiskt varit mest rättvist. Men det är lite som de säger, att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. I vårt fall är det bara tvärt om. Han har tillsammans med vårt ingenjörsteam tagit fram en teknik som är världsklass.”

Vad ska du använda pengarna till?


”Jag ska bygga om min pappas tak. Och så fyller han 80 så vi ska ha stort kalas. Sedan håller jag även på med ideellt projekt med kompisar kring det här med privacy, integritet och säkerhet. Men det är lite halvhemligt fortfarande, men det ska jag sponsra.”

Läs fler artiklar
LÄS MER