Så mycket cashar topparna in när Linkedin byter ägare

Microsoft Linkedin
Så mycket cashar topparna in när Linkedin byter ägare

Från vänster: Linkedins vd Jeff Weiner, Microsofts vd Satya Nadella och Linkedins styrelseordförande och medgrundare Reid Hoffman. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Linkedins grundare Reid Hoffman får ytterligare miljarder på kontot om Microsofts bud går igenom. Bolagets vd Jeff Weiner går inte heller lottlös.

Reid Hoffman, medgrundare och styrelseordförande i Linkedin, är redan med på Forbes lista över världens miljardärer. Nu kan han stiga några placeringar till nästa år.

Hoffmans innehav i Linkedin ligger på 10,9 procent, enligt bolagets kvartalsrapport från mars i år. Om Microsofts bud går igenom, vilket det mesta pekar på, stiger värdet på hans innehav med nära 50 procent - jämfört med kursen vid stängning innan budet blev offentligt. Det indikerar att han tjänar nära 8 miljarder kronor, och att hans totala innehav i bolaget är värt drygt 23 miljarder.

Reid Hoffman har en bakgrund som vice vd på Paypal och har tidigare investerat i bland annat svenska rabattappen Wrapp.

Uppköpet innebär även en jackpott för bolagets vd Jeff Weiner. Enligt en artikel i Recode från mars i år hade han nära 600.000 aktier i bolaget. Inte i närheten av Hoffmans innehav, men ändå tillräckligt för ett rejält tillskott i kassan.

Weiners innehav ökar i och med uppköpet med 38 miljoner dollar, vlket motsvarar runt 315 miljoner kronor.

Delar av hans aktieinnehav består enligt Recode av av aktier som han har rätt att köpa till ungefär 2 procent av det nuvarande värdet.

Läs fler artiklar
LÄS MER