Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Fotbollsstjärnan Anders Svenssons nya satsning – efter tuffa året: “Han är folkkär”

Artikel bild
Robin Söderling och Anders Svensson. Foto: Press/iStock/Montage

Han har gjort flest landskamper på herrsidan, varit proffs i England och blivit svensk mästare två gånger.

Nu gör det tidigare fotbollsproffset Anders Svensson en ny satsning. Han blir delägare i Robin Söderlings bolag som börjar satsa på ett särskilt fotbollssegment.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Vi är många som för alltid kommer att minnas Anders Svenssons frisparksmål mot Argentina 2002. Och i Borås är han en levande legend efter dubbla SM-guld med Elfsborg. Han lade fotbollsskorna på hyllan för många år sedan och idag är han bland annat verksam i Skills Academy, ett bolag som anordnar träningsläger med fokus på teknikutveckling (alltså inom fotboll, inte “tech”).

Nu breddas hans karriär inom kombinationen näringsliv och sport.

Anders Svensson går in som delägare i det före detta tennisproffset Robin Söderlings e-handelsbolag och sportvarumärke RS Sports i samband med att bolaget tar in nytt kapital via en nyemission.

“Yes, han är ny delägare”, bekräftar RS Sports vd Magnus Alsterback efter att Breakit fått nys om saken.

Det före detta fotbollsproffset kommer inte att vara någon passiv delägare. Han, och hans fru Emma Johansson, har nämligen varit involverad i att ta fram produkterna när RS nu går in i en fjärde sport. Kläder och tillbehör inom tennis, padel och golf kommer att kompletteras med en kollektion inom fotboll. 

“Detta är den största satsningen vi har gjort. Fotbollen är ju också så stor att den inte går att jämföra med någon annan sport”, säger Magnus Alsterback. 

RS fotbollskläder kommer att säljas i B2C-kanalen – där C:et står för clubs. Det handlar nämligen om försäljningen direkt till fotbollsföreningar och bara i Sverige finns flera tusen stycken sådana. I dag ekiperas deras lag av framför allt Adidas, Nike och Puma, men de jättarna har på senare år utmanats av bland andra superentreprenören Torsten Janssons Craft. 

RS Sports vill hänga på och har för ändamålet tagit fram kläder som är bättre anpassade för flickor, något jättarna saknar i sitt sortiment. Det är så bolagets vill särskilja sig – och med Anders Svensson förstås. 

“Vi tycker att Anders är perfekt för varumärket. Han är folkkär och mycket bra att ha med sig när vi besöker Hudiksvall, Småland eller Sunne. Han är ett namn som alla klubbchefer känner till och vill förknippas med”, säger RS Sports vd. 

Ett par nya ägare

Den aktuella emissionen omfattade totalt 10 miljoner kronor och värderade hela bolaget till totalt 30 miljoner kronor. Hur mycket Anders Svensson tecknade vill RS Sports inte gå ut med. 

Dokument inlämnade till Bolagsverket visar samtidigt att de befintliga ägarna – Robin Söderling, Magnus Alsterback, H&M:s storägare Karl-Johan Persson samt Daniel Pilotti och Kristoffer Jeansson (grundare av budbolaget som tidigare hette Ryska posten) – också bidrog med nytt kapital. 

De kommer att få sällskap av ytterligare en ny ägare, Breakit-profilen Jakob Tolleryd. Han har grundat flera bolag, exempelvis prisjämförelsesajten Compricer och är idag bland annat rådgivare till Bonnier Capital. Han och Magnus Alsterback känner varandra sedan länge och spelade tennis tillsammans när de var unga. 

Kapitalet från emissionen ska användas dels till expansionen till fotbollssegmentet, dels för att stärka upp den balansräkning som försvagades efter ett 2023 som innebar förlust för RS Sports. 

“2023 var ett väldigt, väldigt tufft år. Det är inget att sticka under stol med. Däremot ser vi nu en stark och ökad efterfrågan och de kommande åren räknar jag med att vi kommer att växa med god lönsamhet”, säger Magnus Alsterback. 

Exakt hur tufft fjolåret var kommer årsredovisningen att visa. Den håller på att sammanställas just nu. Men omsättningen krympte från 2022 då den uppgick till cirka 75 miljoner kronor, och RS Sports vd pekar på de faktorer som drabbade nästan alla bolag inom detaljistledet efter pandemin. 

I korthet handlar det om försvagad efterfrågan i kombination med för stora varulager, där prispress blev en av konsekvenserna. I RS Sports fall är baksmällan från padelhajpen under pandemin så stor att andra växande delar, till exempel e-handelsbutiken och golfvertikalen, inte kan kompensera fullt ut. 

"Efterfrågan på till exempel nybörjarracketar inom padeln är minimal. Det kommer ju inte in så många nya spelare som det gjorde tidigare”, konstaterar Magnus Alsterback. 

Robin Söderling, som bland annat nådde två finaler i Franska öppna under sin spelarkarriär, äger nästan hälften av aktierna i RS Sports. För drygt ett år sedan hoppade han av rollen som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i tennis för att prioritera sin hälsa och sin familj. I ungefär samma veva lämnade han sina dagliga uppgifter på RS Sports. 

“Robin är vår största ägare men han är inte operativ. Han besöker oss ofta och vi snackar var och varannan dag”, säger Magnus Alsterback. 

Läs mer