Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Syre får luft under vingarna – tar in miljardbelopp

Artikel bild
Susanna Campbell, styrelseordförande i Syre som backas av bland annat Harald Mix investeringsbolag Vargas och Niklas Adalberths Norrsken, Dennis Nobelius är vd. Foto: Press/TT/Montage

Textilåtervinnaren Syre såg dagens ljus för bara några månader sedan. 

Nu har bolaget stängt sin första stora finansieringsrunda. Flera storheter inom svenskt näringsliv deltar.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

I början av mars lanserades Syre med buller och bång. Altor-grundaren Harald Mix investeringsbolag Vargas ligger bakom bolagets ambitiösa planer om att bygga ett dussin fabriker för återanvändning av polyester. H&M är också inblandat i projektet och har lovat att använda slutprodukten.

Äventyret kommer att kosta och på torsdagen sattes den första stora pusselbiten vad gäller finansieringen på plats.

Syre tar nämligen in 100 miljoner euro, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor, i en så kallad serie A-runda. Kapitalet kommer från H&M och fonden TPG Rise Climate, men även från aktörer som inte varit med sedan tidigare.

Det handlar till exempel om Norrsken, grundat av Niklas Adalberth och Imas Foundation, en stiftelse med kopplingar till Ikea-ägaren Ingka. Personbilstillverkaren Volvo Cars har också bistått med finansiering (Syres vd Dennis Nobelius var tidigare chef för Polestar som då ingick i Volvo Cars). Även brittiska Giant Ventures finns med bland finansiärerna. 

Kapitalet kommer att användas till att bygga bolagets första pilotanläggning och den kommer att ligga i USA. Syre har även kommit längre i planerna på två stora återvinningsanläggningar i jätteformat, “gigascale”, som kommer att ligga i Vietnam och/eller på den iberiska halvön (Spanien och Portugal). Lokaliseringsprocessen fortsätter nu och tanken är att påbörja byggnadsfasen 2025, skriver bolaget.

Kärnan i Syres tekniska lösning har utvecklats under mer än nio år, och då inom ramen för det amerikanska bolaget Premirr. Det bolaget har nu integrerats fullt ut i Syre och grundarna av Premirr, Chris Luft och Matthew Parrott, jobbar nu för Syre. 

Styrelseordförande för det nya bolaget är Susanna Campbell, tidigare vd för börsnoterade Ratos och under de senaste åren investerare och styrelseproffs. Hon sitter bland annat i styrelsen i Kinnevik, vilket Harald Mix också gör. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer