Här är den okända historien bakom mobilspelssuccén Leovegas

Leovegas
Här är den okända historien bakom mobilspelssuccén Leovegas

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

På fyra år har entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm byggt upp mobilspelsbolaget Leovegas från noll till ett marknadsvärde på runt 700 miljoner kronor.

Ögonen tindrar lite på både Gustaf Hagman och Robin Ramm när de tar fram A4-sidan med staplar över spelutvecklingen för deras gemensamma skapelse, Leovegas.

”Det här har vi inte visat för någon journalist tidigare”, säger Gustaf Hagman samtidigt som han iakttar min reaktion.

Det är ingen tvekan om att de är stolta över vad de har byggt upp och det är också få svenska entreprenörer som kan redovisa samma imponerande tillväxt på så kort tid. Staplarna över nettointäkterna talar sitt tydliga språk. 2012 var omsättningen 45 Mkr, året efter hade den lyft till 150 Mkr och när fjolåret avslutades summerades nettointäkterna till 345 Mkr.

”Vi har en tillväxt på uppemot 30 procent just nu på kvartalsbasis och har ett positivt kassaflöde”, säger Robin Ramm.

Deras gemensamma entreprenörsresa började för knappa fyra år sedan hemma i Gustaf Hagmans trädgård.

Där, i samband med en grillmiddag, fick de vad de själva skulle kalla i det närmaste en uppenbarelse. Gustaf Hagman hade precis köpt sin första Iphone och Robin Ramm inspekterade fascinerat den nya mobiltelefonen.

”Det var en otrolig aha-upplevelse. Vi insåg båda två i princip samtidigt att det här inte var en telefon utan en konsol för olika upplevelser. Det var utifrån det perspektivet vi bestämde oss: Vi ska bygga världens största mobilspelsbolag”, säger Robin Ramm.

De hade båda en bakgrund inom betaltjänster och spelbolag så . Därför var steget att starta ett mobilspelsbolag med fokus på kasino ganska naturligt.

”Vi sa upp oss nästan direkt efter den där grillkvällen och bestämde oss för att lansera innan året var slut”, säger Gustaf Hagman.

På kort tid rekryterade de några av Stockholms vassaste programmerare och under sommaren 2012 fick de in drygt 12 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Blocketkopian Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt en av Tradedoublers grundare, Felix Hagnö och riskkapitalbolaget Aggregate media.

”Vi hade egentligen bara en idé som vi sålde in till både investerare och de människor som vi ville rekrytera. Men det gick otroligt bra. Jag vill hävda att vi lyckades få ihop Stockholms klart bästa spelprogrammerare, vi plockade folk från alla de bästa techbolagen”, säger Robin Ramm.

Både han och Gustaf Hagman värjer sig mot beskrivningen att de är ett spelbolag i samma genre som till exempel Unibet och Bettsson. Istället jämför de sig med mobilspelsutvecklare som King som ligger bakom världssuccén Candy Crush Saga.

”Vi är en del av det svenska mobilspelsundret. Just nu ser vi att många av våra nya spelare kommer från Candy Crush Saga. Istället för att lägga, kanske 80 spänn, på den typen av mobilspel så väljer man våra spel. Att man dessutom kan vinna pengar blir en bonus”, säger Gustaf Hagman.

Efter några riktigt intensiva månader lyckades de nästan hinna lansera mobilappen Leovegas innan 2011 var till ända. Den 12 januari 2012 vid sextiden på kvällen drog verksamheten igång med den i det skedet största mobilannonskampanjen i Aftonbladets historia.

”Ett av de stora osäkerhetsmomenten var om folkt skulle våga sätta in sina pengar hos oss. Vi var ju helt okända då och väldigt få gjorde transaktioner via mobilen, förutom när de handlade på Appstore”, säger Robin Ramm.

Men kunderna strömmade till direkt från start och efter det har alltså omsättningen gått spikrakt uppåt. Visionen om att bli världens största mobilspelsbolag lever fortfarande och ett steg på vägen är den finansieringsrunda som Leovegas nyligen avslutade.

Då gick SEB:s pensionsstiftelse in med motsvarande 105 miljoner kronor. De pengarna inräknat värderas hela bolaget till runt 700 miljoner kronor idag. Pengarna ska de bland annat använda för att expandera in på nya marknader. Idag är Leovegas aktiva i Norden och Storbritannien men en rad andra europeiska marknader hägrar.

”Absolut. Vår vision om att ge den främsta spelupplevelsen i mobilen är lika relevant i hela Europa”, säger Robin Ramm.

Han och Gustaf Hagman är fortfarande största ägare i Leovegas - och de har inga planer på att dra sig tillbaka:

”Nej. nej, vi ska stå längst fram när mobilen förändrar världen”, säger Gustaf Hagman.

LÄS MER: Därför hotar Leovegas speljätten Kings framtid

Läs fler artiklar
LÄS MER