Sök

Nyamko Sabuni blir techinvesterare: ”Efter många år vill jag göra någonting vettigt”

riskkapital

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hon har med sig Eniro-vd:n, en tidigare S-politiker och Anders Borg. Nu har Nyamko Sabuni blivit investerare med fullt fokus på techbolag i Afrika.

Bolaget har gjort två investeringar, bland annat i MC-utmanaren Roam. Förhoppningen är att få tillbaka tio gånger pengarna vid exit, avslöjar ex-politikern.

Hon var minister i regeringen Reinfeldt och ledde Liberalerna. Nu har Nyamko Sabuni sadlat om och istället för politik ska hon göra skillnad med kapital. Hennes investeringsbolag heter Sabuni & Partners och fokuserar på tillväxtbolag i Ghana och Kenya. 

”Efter många år i svensk politik vill jag göra någonting vettigt i den del av Afrika som jag känner bäst”, säger hon till Dagens Industri.

I partners ingår bland andra Eniros vd Hosni Teque-Omeirat, Johan Waller, medgrundare Centigo och Joe Frans, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna som står bakom organisationen Next Generation Africa. Den förre regeringskollegan Anders Borg, även han investerare och styrelseproffs nuförtiden, har varit rådgivare i uppstarten.

Bolaget har gjort två investeringar. Den ena är i Roam – det svenska bolaget som gör eldrivna motorcyklar i Kenya och säkrat hundratals miljoner – den andra är Mpost som vill digitalisera postsystemet i hela Afrika. 

Hur mycket Sabuni & Partners gått in med i respektive bolag vill ex-politikern inte berätta..

Förhoppningen är att få tillbaka 10 gånger pengarna vid en exit, säger hon. 

“Men man kanske får räkna med att ett av tio ger så mycket. Målet är att få tillbaka tre till fem gånger pengarna för portföljen”, säger Nyamko Sabuni. 

Nyamko Sabuni är inte den enda politikern som sadlat om till investerare. För ungefär ett år sedan, kort efter att hon avslutat den politiska karriären, gick tidigare C-ledaren Annie Lööf in i investmentbolaget ByWits styrelse. Bywit har tagit in en miljard kronor på två år för att bygga nya enhörningar. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer