Sök

Klarna och Nets i ny allians – samtidigt som storaffären rycker närmare

KlarnaNetsfintech

Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski och Louise Richardson, Sverigechef för Nets .Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Betalbolagen Klarna och Nets ska göra saker tillsammans i Skandinavien. 

Beskedet om det nya samarbetet kommer kort efter Breakits avslöjande om att Klarna tänker sälja sin kassalösning – där Nets är en potentiell köpare.

Det nya partnerskapet innebär att Klarnas olika betalningsalternativ, till exempel faktura, direktköp och olika former av delbetalningar, kommer att bli tillgängliga för de nordiska e-handelsbolag som använder en kassalösning från Nets. Det handlar om “tusentals handlare” i Sverige, Norden och Danmark, enligt bolagen.

“Vi är mycket glada över att vårt partnerskap med Nets, som är en stor aktör i Norden, nu gör det möjligt för handlare att erbjuda Klarnas flexibla betalningsalternativ i kassan utan flera tekniska integrationer”, säger Björn Bryngelson, som är Sverigechef på Klarna.

Man kan lite slarvigt beskriva en kassalösning som den ruta på sajten där e-handelskunder kan välja mellan olika betalsätt. 

Klarnas kassalösning heter Klarna Checkout och var en revolution när den släpptes för cirka tolv år sedan. Mycket tack vare den tog bolaget en tydlig tätposition inom betalningar på den nordiska e-handelsmarknaden. 

På andra geografiska marknader, i resten av Europa och ute i världen, har Klarnas kassalösning dock haft begränsade framgångar.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har flera gånger antytt att det numera globala bolaget ska fokusera mer på att tillhandahålla betalningsmetoder, och mycket mindre på att sälja kassalösningen till e-handlare i Norden

Nyheten om partnerskapet med Nets är därför intressant på flera sätt. 

För det första visar det att renodlingen kommer att fortsätta. Annars hade ju Klarna troligtvis inte velat lägga in sina egna betalningsalternativ i en konkurrerande kassalösning i Norden.  

För det andra kommer nyheten om partnerskapet bara ett par dagar efter Breakits avslöjande om att Klarna befinner sig i långt gångna förhandlingar om att sälja sin kassalösning, inkusive avtal med många tusen e-handlare. 

Vem som är på andra sidan i förhandlingarna, som köpare, har inte Breakit kunnat utröna, men en kandidat är utan tvekan Nets. Onsdagens nyhet sänker oddsen för det alternativet. 

Läs mer