Sök

Open AI:s medgrundare lämnar – kuppade ut Sam Altman

Open AIAI

Sam Altman och Ilya Sutskever. Foto:TT/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Världens mest hajpade AI-bolag skakades om rejält i höstas. Toppchefen Sam Altman kuppades ut men var tillbaka inom några dagar.

Medgrundaren Ilya Sutskevar var med och fick bort vd:n. Han kom aldrig tillbaka fullt ut efter kuppförsöket. Nu lämnar han Open AI.

Ilya Sutskever var med och grundade bolaget och har varit bolagets forskningschef. Nu lämnar han både sin post och bolaget bakom ChatGPT. Det skriver Open AI i ett pressmeddelande där det framkommer att han kommer att efterträdas av Jakub Pachocki

Sam Altman beskriver båda som två av sin generations största tänkare. 

I ett inlägg på X skriver Ilya Sutskever att han nu kommer att gå vidare till något som är väldigt meningsfullt för honom personligen. Vad det är är ännu oklart.

Ilya Sutskever var med i den styrelse som fick vd:n Sam Altman sparkad i höstas. När Sam Altman kom tillbaka – bara ett par dagar senare och med stödet från de anställda i ryggen – upplöstes istället styrelsen. Ilya Sutskever välkomnades aldrig tillbaka in i styrelserummet igen.

En intern granskning har visat att det inte fanns någon grund för avskedan. Det var en förtroendekris men det fanns inte några bevis på att vd:n vilselett investerare eller att han pressat på produktsläpp på ett icke-försiktigt sätt. Det meddelade den nya ordföranden och tillika tidigare Salesforce-chefen Bret Taylor i mars.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer