Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Open AI:s medgrundare lämnar – kuppade ut Sam Altman

Artikel bild
Sam Altman och Ilya Sutskever. Foto:TT/Press

Världens mest hajpade AI-bolag skakades om rejält i höstas. Toppchefen Sam Altman kuppades ut men var tillbaka inom några dagar.

Medgrundaren Ilya Sutskevar var med och fick bort vd:n. Han kom aldrig tillbaka fullt ut efter kuppförsöket. Nu lämnar han Open AI.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Ilya Sutskever var med och grundade bolaget och har varit bolagets forskningschef. Nu lämnar han både sin post och bolaget bakom ChatGPT. Det skriver Open AI i ett pressmeddelande där det framkommer att han kommer att efterträdas av Jakub Pachocki

Sam Altman beskriver båda som två av sin generations största tänkare. 

I ett inlägg på X skriver Ilya Sutskever att han nu kommer att gå vidare till något som är väldigt meningsfullt för honom personligen. Vad det är är ännu oklart.

Ilya Sutskever var med i den styrelse som fick vd:n Sam Altman sparkad i höstas. När Sam Altman kom tillbaka – bara ett par dagar senare och med stödet från de anställda i ryggen – upplöstes istället styrelsen. Ilya Sutskever välkomnades aldrig tillbaka in i styrelserummet igen.

En intern granskning har visat att det inte fanns någon grund för avskedan. Det var en förtroendekris men det fanns inte några bevis på att vd:n vilselett investerare eller att han pressat på produktsläpp på ett icke-försiktigt sätt. Det meddelade den nya ordföranden och tillika tidigare Salesforce-chefen Bret Taylor i mars.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer