Sök

Såg rött efter skattebesked – nu flyttar EQT-miljardären pengarna till Cypern

EQTriskkapitalSkatter

Per Franzen flyttar tillgångarna till Cypern. Foto:Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Både EQT och Nordic Capital har hotat med landsflykt. Detta i den upptrappade striden mellan riskkapitalisterna och Skatteverket.

Nu gör en EQT-miljardär verklighet av hotet och flyttar ”i stort sett samtliga tillgångar” till Cypern, enligt DI.

Det är en brännande het frågar som fått riskkapitalisterna att se rött – att Skatteverket kommit fram till att private equity-bolagens ersättningar i form av så kallad carried interest ska klassas som arbetsinkomst och därmed beskattas högre, med över 60 procent. 

Myndigheten har granskat flera nyckelpersoner och som blivit upptaxerade. Totalt handlar det om 70 riskkapitalister som ska betala 1,6 miljarder i ytterligare skatt, däribland EQT:s ordförande Conni Jonsson.

I början av april kom beskedet att Nordic Capital överväger att flytta till Spanien och EQT överväger att byta hemadress till London, enligt SvD

Nu ser hotet ut att ha blivit verklighet – delvis. Dagens Industri skriver att EQT-miljardären Per Franzén avvecklar verksamheten i sina svenska bolag och flyttar ”i stort sett samtliga tillgångar” till Cypern. 

I april avyttrades tillgångar för nästan 2 miljarder kronor till cypriotiska bolag, skriver tidningen som tagit del av årsredovisningar från Per Franzéns två svenska ägarbolag – Lago Holding och Lago Invest.

Per Franzén har tillsammans med tre andra EQT-toppar haft sitt ägande i Bark Partners, som äger 11 procent och är näst största ägare i EQT AB. Per Franzén äger genom ett av sina bolag 20 procent av Bark Partners. 

Hans indirekta aktieinnehav i riskkapitaljätten har ett marknadsvärde på runt 9 miljarder kronor. 

Per Franzén har inte gett någon kommentar till DI.

LÄS ÄVEN: Entreprenörer sågar riskkapitalister på Linkedin: "Tagit noll risk"

Läs mer