Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ska du deklarera försäljning av krypto? Skatteverket varnar för fusk

Artikel bild

Det fuskas i deklarationerna och det kan bara beskrivas som massivt när det kommer till kryptoaffärer. Det uppger Skatteverket i en ny rapport. En grupp pekas ut som de värsta syndarna.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Allt fler svenskar måste deklarera kryptoaffärer. Antalet har ökat från omkring 100 till 8.000 personer under en åttaårsperiod fram till 2021, visar en ny rapport från Skatteverket. 

Men hur sköter svenskarna kryptoredovisningen? 

Inte så bra, enligt Skatteverket. Fusket kan bara beskrivas som omfattande, konstaterar myndigheten. 

”Genom att titta på siffror från utländska kryptoväxlar och kryptobörser och jämföra dem med antalet personer som tar upp försäljning av kryptovalutor i deklarationen kan vi konstatera att få följer reglerna”, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket som står bakom rapporten. 

De deklarerade kryptoförsäljningarna motsvarar bara runt 10 procent av de uppskattade totala försäljningarna. 90 procent – eller över 1,5 miljarder kronor – deklarareras alltså ej. 

Och det är personerna med de 10 procent högsta försäljningsbeloppen som står för lejonparten av skattefelet medan de som tjänat minst på sina kryptoaffärer står för en försumbar del av skattefelet, enligt Skatteverket. 

”Antalet personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning”, säger Anna Olofsson, specialist på kryptobeskattning på Skatteverket.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer