Sök

Pierce vänder till vinst – “Högre priser mot kunder”

Piercee-handel

Göran Dahlin, vd Pierce.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Efter sju sorger och minst lika många bedrövliga kvartal har Pierce vänt till vinst.

Aktien handlas upp kraftigt på Stockholmsbörsen.

E-handelsbolaget Pierce, som säljer olika tillbehör till motorcyklar, redovisar en rörelsevinst på 7 miljoner kronor för det första kvartalet, en förbättring från en förlust på 21 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen växte samtidigt med 3 procent och uppgick till 356 miljoner kronor. 

“Efter en långsam start ökade efterfrågan genom kvartalet. Vår marginalförstärkning var ett resultat av högre priser mot kunder och minskade infraktkostnader samt förändringar i avsättningar för överlager”, skriver Pierces vd Göran Dahlin i rapporten som släpptes på tisdagsmorgonen.

Rapporten föregicks av att bolaget släppte nya finansiella mål. Pierce siktar nu på att ha en rörelsemarginal exklusive engångsposter i intervallet 5-8 procent. Det är en sänkning från en tidigare ambition om 8 procent.

Pierce gör via de nya målen även tydligt att aktieägarna inte ska förväntas sig att få någon utdelning från bolaget. De närmaste årens eventuella överskott ska användas till att utveckla bolaget på olika sätt, är budskapet. 

Riskkapitalbolaget Verdane äger numera nästan 30 procent av aktierna i Pierce. Procuritas äger 25 procent.

Pierce gjorde en rörelseförlust på över 100 miljoner kronor under 2023.

Vändningen till vinst belönades med en stor uppgång på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på tisdagen. Aktien steg med 9 procent efter några minuters handel och ett fåtal avslut. 

Läs mer